Poznati finalisti 30. Galovićeve jeseni, književnik dobio i svoju prvu slikovnicu

U Koprivnici je predstavljeno jubilarno, 30. izdanje Galovićeve jeseni, festivala književnosti koji okuplja eminentne književnike te pruža mogućnost natjecanja i mlađima.
Objavljena su imena 10 finalista izabranih među 79 pristiglih radova, od kojih će pobjednik biti proglašen na Dan grada Koprivnice 4. studenoga.
To su, abecednim redom, Igor Beleš (Listanje kupusa), Damir Karakaš (Potop), Ivan Lovrenović (U sjeni fantoma), Denis Peričić (San o Križaniću), Robert Perišić (Brod za Issu), Sibila Petlevski (Točka poraza), Ivica Prtenjača (Kino Sloga), Olja Savičević Ivančević (Ljeta s Marijom), Martina Vidaić (Grad: konstrukcija) i Boris Vrga (Kupa).
Pobjednik će, osim prestižne titule, osvojiti i novčanu nagradu od 4000 eura.


Program Galovićeve jeseni počinje u utorak, 24. listopada u koprivničkom Kinu Velebit predstavljanjem slikovnice ‘Fran: Ilustrirana biografija Frana Galovića‘, koja je nastala u suradnji s Tomislavom Zagodom i Mariom Kolarom, a već je podijeljena po školama.

– To je najbolji način da se Galović prenese novim generacijama, da taj dio identiteta dođe do njih i da budu upoznati s njegovim radom u takvoj formi i sadržaju, na predstavljanju festivala rekao je Marko Gregur.

U idućim danima bit će tu i radionice kreativnog pisanja za srednjoškolce, druženje autorâ s učenicima te predstavljanja nekoliko knjiga; ‘Bit će sve dobro, mama’, autorice Julijane Matanović, ‘Galerija i vilinski vatrogasci’ Pavla Pavličića, ‘Voćarska 5’ Vlaste Delimar, ‘Teksture i strukture’ i ‘Glas i jeka’ autora Marija Kolara te ‘Portret duše’ Mire Gavrana.

Dodajmo kako je na Malog Galovića, namijenjenog mlađima, stiglo 65 radova iz cijele države. Taj dio programa predstavio je književnik Darko Pero Pernjak, dok je o finalistima govorio dr.sc. Mario Kolar.


Podršku festivalu dali su i gradonačelnik Mišel Jakšić i njegova zamjenica Ksenija Ostriž.

– Lijepo je znati da je u Koprivnici nastala jedna od najznačajnijih književnih, kulturnih manifestacija koja propagira značaj Frana Galovića i njegov značaj za književnost. Galovića volimo spominjati jer je on netko tko je opisao nas, našu Podravinu, od čega smo nastali. Kao što kažu mudri ljudi, da bi mogao znati kud ideš dalje, trebaš znati od kud si nastao, a Fran Galović je tu jedan snažan temelj, rekao je gradonačelnik Jakšić.

Vezani članci

Najčitanije