Radnja romana ‘Šalaporte’ ovog je puta smještena na otok Prvić

Poznati koprivnički pisac Marko Gregur, dobitnik književnih nagrada ‘Fric’ i ‘Vladimir Nazor’ koji je srca domaće publike osvojio naslovima poput ‘Kak je zgorel presvetli Trombetassicz’, ‘Mogla bi se zvati Leda’ i ‘Vošicki’, uskoro će objaviti novi roman. Riječ je o knjizi naslova ‘Šalaporte’ čija je radnja smještena na otok Prvić. Kao što je to kod Gregura i inače slučaj, i ovdje se radi o specifičnom podneblju koje ovoga puta autoru omogućava polemiziranje o suvremenoj umjetnosti, anarhiji ukusa i orijentira te bitci za smisao i mjesto pod zvijezdama.


Točan datum izlaska romana još je nepoznat, zasad je poznato da roman govori o Jerku, čovjeku s ambicijama umjetnika, ali bez vlastite umjetnosti kojeg je stjecaj životnih okolnosti vratio na rodni otok.

‘Stjecajem vlastitih nevolja tu se duže zadržava, a onda biva zatočen zbog pandemije korone. Nakon zagrebačkog potresa, koji joj je devastirao donjogradski stan, pridružuje mu se glumica Vanja sa svoje dvije male kćeri, žena koja ga je sa svim njegovim knjigama nedavno izbacila iz svog stana i života. Oko njih je živopisna galerija otočana, od tranzicijskih pobjednika i gubitnika do redikula i jednog magarca. I virovi uspomena koje traže bonacu.

Postupno, uglavnom kroz muke i sukobe, emotivne amplitude i umjetničko-konceptualne pokušaje koji znaju biti i banalni i komični, Jerko nalazi svoj novi identitet na staroj podlozi otoka i otočana. Jer realistički prikazan Prvić, baš kao i utopijski Baretićev Trećić – mijenja ljude’, zapisao je urednik Lokotar o romanu koji već sada mnogi s nestrpljenjem očekuju.

Vezani članci

Najčitanije