Ravnatelji županijskih ustanova imaju veće plaće od premijera i potpredsjednika Vlade

Ovih je dana javnost ostala zatečena informacijom da ravnateljica jedne javne ustanove u vlasništvu Koprivničko-križevačke županije ima plaću veću od premijerove.
Riječ je o dr. Draženki Vadli, ravnateljici županijskog Zavoda za javno zdravstvo, koja mjesečno zarađuje oko 23.700 kuna neto. S obzirom na to da je ravnateljica u najžešćem jeku epidemije Covida imala prilično prekovremenih sati, u nekim je mjesecima – barem tako tvrde naši izvori iz te javne ustanove – zarađivala i 30-ak tisuća kuna. Neto.
Draženka Vadla ima veću plaću od premijerove. Šef hrvatske Vlade Andrej Plenković, nakon više poreznih reformi i kresanja stopa oporezivanja dohotka, mjesečno zarađuje oko 23.200 kuna neto. Svaka čast svakome, ali premijerova razina odgovornosti i svakodnevnog stresa nikako se ne može mjeriti s onom ravnatelja ili ravnateljice bilo koje javne ustanove u državi. Pa bavila se ona i javnim zdravstvom.
Plaće ravnatelja i šefova županijskih ustanova i institucija pokazuju da tu vladaju posvemašnji nered i golemi apsurdi. Jedan od najvećih apsurda svakako je taj da ravnatelj notorne Županijske uprave za ceste Dragutin Guzalić mjesečno prima oko 20.700 kuna plaće. Donedavni drugi čovjek Vlade i ministar financija Zdravko Marić primao je plaću u iznosu 20.600 kuna, manje od šefa ŽUC-a jedne od najmanjih hrvatskih županija. Nećemo griješiti dušu, ali možda je i to jedan od razloga da je Marić iznenada dao ostavku i otišao iz Vlade.
Dragutin Guzalić zarađuje osjetno više i od svojeg stvarnog šefa, koprivničko-križevačkog župana Darka Korena. Županova plaća, naime, iznosi oko 18.700 kuna, a od njega više zarađuje i supruga Marcela Andreata Koren, koja obnaša dužnost dekanice Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima: njezina je plaća oko 19.300 kuna.
Jedna od ‘anomalija’ u županijskom sustavu plaća je vezana i uz dužnost ravnateljice Županijske ljekarne Križevci. Šefica tih ljekarni Mirela Martinović ima plaću od 17.000 kuna, što je otprilike na razini dohotka ravnatelja Opće bolnice u Koprivnici dr. Mate Devčića koji zarađuje oko 17.200 kuna mjesečno.
Ravnateljica Županijske ljekarne Koprivnica Irena Hadelan pak prima plaću u iznosu od 16.000 kuna neto, koliki je dohodak i koprivničko-križevačkog dožupana Ratimira Ljubića.
Na razini Grada Koprivnice te gradskih tvrtki i ustanova najplaćeniji su direktori poduzeća pod kapom gradskih vlasti. Tako predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec zarađuje 18.000 kuna, a članovi uprave Goran Međurečan i Dubravka Horvat po 17.500 kuna neto.
Direktor tvrtke Koprivničke vode Zdravko Petras također ima plaću od 18.000 kuna. Njegova zamjenica Sandra Sinjeri pak prima oko 15.000 kuna neto mjesečno.
S druge strane, direktor uspješne građevinske tvrtke Koming Nedeljko Potroško plaćen je osjetno manje – njegova neto plaća iznosi 14.000 kuna.
Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik, prima saborsku plaću u iznosu od 18.000 kuna neto mjesečno, i to zahvaljujući činjenici da je i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe. Njegova primanja dolaze, dakle, iz državne, a ne gradske blagajne. Gradonačelnikova supruga Marina Jakšić kao županijska pročelnica i glavna pravnica prima oko 11.100 kuna mjesečno. No, ovog je časa na porodiljnom dopustu pa ne dobiva plaću iz županijske blagajne. Robert Mihaljević


Foto: (GPIP)

Dragutin Guzalić, ravnatelj Županijske uprave za ceste
Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice u Koprivnici
Predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec i gradonačelnik Mišel Jakšić

 

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com