Saša Milanović: Nezapamćena epidemija u Europi glavni je razlog poskupljenja jaja

U slučaju da dođe do najgorega, isplata osiguranja je samo prva pomoć. U tom slučaju gubimo prisutnost na tržištu što je teško nadoknadivo, kazao je Milanović


Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je izvijestilo da su u našoj županiji, točnije na Šoderici, utvrđeni novi slučajevi ptičje gripe.
– U ponedjeljak je utvrđena visokopatogena influenca ptica (VPIP) podtipa H5N1 kod dvije strvine crvenokljunih labudova na području jezera Šoderica u Koprivničko-križevačkoj županiji – stoji u priopćenju.

Nakon objave Ministarstva, među vlasnicima peradarskih farmi zavladao je nemali strah jer prijetnja se nadvila nad cijela jata koja su pod krovovima njihovih farmi.

– Dovoljno je da se zarazi samo jedna ptica i mi u tom slučaju moramo uništiti sva jata koja se nalaze pod našim krovovima. Stoga ne čudi da se među nama proizvođačima jaja proširio nemali strah – kazao nam je Saša Milanović vlasnik tvrtke Samita Komerc koja od 1993. godine iz peradarnika u Reki opskrbljuje hrvatsko tržište jajima. Milanović kaže da su mjere opreza stalno prisutne u njihovim pogonima još od studenoga 2020. godine kad se na farmi u Delovima pojavio opasan virus. S obzirom na to da se ptičja gripa ove godine proširila Europom kao nikada do sada, mjere su dodatno postrožene.

– Samo neophodan broj radnika ulazi na farmu i pritom su obavezni mijenjati odjeću te se služiti svim propisanim mjerama koja podrazumijevaju dezinfekciju – pojašnjava Milanović te nam otkriva da je pojava ptičje gripe glavni razlog zbog kojeg su na tržištu povišene cijene jaja.


FOTO: Ilustracija/ PIXABAY

Na pitanje kako vlasnici peradarskih farmi mogu zaštiti svoje poslovanje, Milanović kaže da je jednini, koliki-toliki, spas osiguranje proizvodnje.

– No u slučaju da dođe do najgorega, isplata osiguranja je samo prva pomoć. Jer, u tom slučaju gubimo prisutnost na tržištu što je teško nadoknadivo – zaključio je Milanović u čijim se proizvodnim pogonima nalazi do 60.000 komada nesilica.

S obzirom na to da Hartmann Koprivnica izvozi više od 90 posto podložaka za jaja diljem Europe, jasno je da i kod njih postoji određena doza straha za poslovanje uslijed pojave ptičje gripe.

Direktor Hartmanna Dario Šumiga kaže da se pojava epidemije još nije odrazila na njihovo poslovanje, odnosno proizvodnja i zaprimanje narudžbi podložaka teče prema zacrtanim planovima.

– No unatoč tome stalno osluškujemo što se događa diljem Europe, poglavito kod naših kupaca. Do sada, kako smo informirani, nisu morali posegnuti za krajnjim mjerama, to jest uništenju svih nesilica na svojim farmama – rekao nam je Šumiga.


Hartmann FOTO / OZREN ŠPIRANEC

Prema njegovim riječima, Hartmann je odavno poduzeo mjere opreza, među kojima je i ta da kamioni koji dolaze po njihovu robu moraju preći preko spužvi natopljenih kemikalijama kako bi dezinficirali kotače.

– Ta je mjera neophodna jer neki od prijevoznika obilaze više farmi pa tako mogu biti sredstvo putem kojeg se širi ptičja gripa – kazao je Šumiga.

Iz Ministarstva Poljoprivrede podsjećaju da je od 22. studenog 2022. na snazi naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama.

– Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi – naglašavaju i napominju kako su osigurali dežurstvo na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica. Također, podsjećaju gospodarske subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgoju te da svaku promjenu zdravstvenog stanja ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru.

Spominju i kako ptičja gripa koja je u tijeku predstavlja najveću zabilježenu epidemiju ove bolesti na području Europe do sada. Od početka epidemije u listopadu 2021. godine do danas ukupno je prijavljeno 7233 izbijanja (2930 izbijanja u domaće peradi, 355 izbijanja u ptica u zatočeništvu i 3948 slučajeva u divljih ptica) u ukupno 37 europskih zemalja, naglašavaju iz Ministarstva i dodaju kako je na zaraženim farmama usmrćeno više od 50 milijuna peradi.

Bitno je naglasiti i kako je Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti zaključio da je rizik od zaraze ljudi nizak, odnosno nizak do srednje visok za osobe koje su profesionalno izložene ovoj bolesti.

Vezani članci

Najčitanije