Smijem li u inozemstvu upravljati vozilom supruge ili mora baš ona?

Spremate li se na put u inozemstvo automobilom koje glasi na vašu partnericu ili partnera, možete se naći u gabuli ako sa sobom ne ponesete važan dokument.


Svi uzimamo zdravo za gotovo kad sjedamo u limenog ljubimca kojeg voze svi članovi obitelji i njime se provozamo unutar granica Hrvatske. To je naš automobil, samo što prometna dozvola glasi na oca, majku, suprugu…

No stvari postaju drukčije kad istim automobilom prelazimo državnu granicu. Obavezno ponesite dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu koju u našoj zemlji izdaje isključivo HAK. Cijena joj je otprilike osam eura i to je novac koji će vas lišiti velikih neugodnosti kojima ste izloženi ako niste sa sobom ponijeli spomenuti dokument.

Nju ćete dobiti samo uz predočenje osobnog dokumenta (osobna ili putovnica) vlasnika i onoga koji će se koristiti vozilom u inozemstvu, prometne dozvole te važeće vozačke dozvole. Njena izrada traje tek nekoliko minuta, a trajanje joj je limitirano na godinu dana.

Zaustavi li vas inozemni policajac bez dozvole, možete se dovesti u situaciju da dokazujete tamošnjim istražnim tijelima kako niste otuđili limenog ljubimca kojeg svakodnevno smatrate svojim.


Vezani članci

Najčitanije