Švegović: Samo Grad Rijeka duguje nam tri milijuna kuna za odlaganje otpada na Piškornici

Jedna od najdinamičnijih općina na području naže županije jest Općina Koprivnički Ivanec. Projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica samo je jedan od razloga za spomenutu ocjenu. Nedavna previranja u tamošnjem HSS-u također su polarizirala stanovništvo. Ocjenu današnjeg stanja u Općini, dao nam je aktualni HSS-ov načelnik Mario Švegović.


Imenovanjem novog direktora Piškornice, čini se, utišalo se vaše nezadovoljstvo upravljanjem tom tvrtkom. Jeste li zadovoljni smjerom kojim se razvija projekt RCGO Piškornica?

Vaša konstatacija je djelomično točna. Što se tiče direktora Mladena Ružmana, s njim je, kao s osobom, mnogo lakše surađivati nego s njegovim prethodnikom.

Međutim, problemi koji su nas mučili, a tiču se projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom, i dalje su prisutni. Financirati ga odlaganjem smeća, za mene i žitelje ove Općine neprihvatljiva je praksa i stoga tražimo da se s njom prestane. Osim toga, prostorni planovi daju jasan naputak o tome na koje tri lokacije se otpad može odlagati. Danas se taj dokument ne konzultira, a da ne govorimo o nepoštivanju načela blizine.

Što je sa zahtjevom da se vas, kao načelnika Općine Ivanec, postavi za predsjednika Skupštine Piškornica?


Smatram da je to opravdan zahtjev zato što su i prethodni načelnici predsjedali spomenutim tijelom. Bilo bi korektno od članova Skupštine, odnosno župana, da prihvate takav prijedlog jer Piškornica se nalazi na području Općine Koprivnički Ivanec čiji su mještani najviše izloženi njenom negativnom utjecaju.

Mnogi korisnici odlagališta Općini su ostali dužni popriličan novac. Riječ je o ekološkoj naknadi koja se naplaćuje prema količini odloženog otpada, a koju jedinice lokalne samouprave ne priznaju. Je li na pomolu rješenje tog problema?

Grad ili općina koji na Piškornicu dovozi otpad, dužan je s nama potpisati ugovor kojim se regulira naplata ekološke naknade. Mi smo takve ugovore poslali JLS-ovima, ali vratili su nam ih nepotpisane. Od Agencije za gospodarenje otpadom dobili smo podatke koji pokazuju koliko je tko u 2016. godini na Piškornicu dovezao miješanog otpada i na osnovu njih smo ispostavili račune. Jedina koja nam je platila bila je Općina Drnje, a svi ostali su se oglušili. Stoga smo se odlučili na pokretanje sudskih sporova kojima bismo došli do ukupno šest milijuna kuna koji nam pripadaju na osnovu ekološke rente za 2016. godinu. Najveći dužnik za to razdoblje je Grad Rijeka, koji nam duguje otprilike pola spomenutog iznosa. Vjerujemo da ćemo se putem sudskih tužbi uspjeti naplatiti, a ako će biti nužno, naposljetku ćemo Rijeku i ostale dužnike ovršiti. No, pričekajmo prvo sudski epilog.

Prošle godine bilo je prijepora između vijećnika Općinskog vijeća vezano za rebalans proračuna. Kako se općinski budžet visok 11,5 milijuna puni ove godine?

Istina jest da se proračun prošle godine punio dosta sporo i u manjoj količini od one koja bi nas zadovoljila. Stoga se dio naših obveza prenio i u ovu godinu. Razlog tome bilo je loše gospodarenje Općinom u prethodnim razdobljima. Što se ovogodišnjeg punjenja proračuna tiče, trenutačno možemo biti zadovoljni. Tome uvelike pridonosi novi Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave koji nam pomaže da se izvučemo iz ne baš bajne situacije zatečene nakon lokalnih izbora.


Postoji li neki projekt čiju biste realizaciju najavili kroz ovaj razgovor?

Ugovor koji smo nedavno potpisali u Ministarstvu prometa omogućit će nam skoru gradnju nogostupa u produžetku Koprivničke ulice. U tijeku je javni natječaj u sklopu kojeg ćemo odabrati izvođača radova koji će realizirati projekt vrijedan 1,9 milijuna kuna. Radovi će, vjerujem, početi uskoro, a stanovnici Koprivničkog Ivanca novim nogostupom šetat će već sljedeće godine, ako ne i ranije.

Jeste li zadovoljni količinom novca koji povlačite iz fondova Europske unije?

Uvijek se može povući više sredstava, ali to ne znači da sjedimo skrštenih ruku. Jer, već sada smo u posjedu gotovih projekata s potrebitim građevinskim dozvolama. S njima ćemo se prijaviti na natječaje čija se objava očekuje.

Što je s financiranjem udruga koje djeluju na području Općine?

Za rad udruga u aktualnom proračunu predviđeno je dosta novca. Baš nedavno je okončan natječaj za dodjelu tih sredstava, odnosno komisija je ocijenila prijavljene programe. Već sljedeći tjedan predstavnici udruga mogli bi s Općinom potpisati ugovore o financiranju. Kad već govorimo o tom sektoru, dozvolite mi da istaknem kako naše Društvo izvornog folklora ove godine slavi 90 godina svog postojanja. Govoreći o obljetnicama, također bih naglasio da 2018. slavimo 30 godina Ivanečkih kresova.

Hoće li djeca s područja općine Koprivnički Ivanec ostati polaznicima Dječjeg vrtića Vrapčić ili ćete, poput Drnja, osnovati svoju predškolsku ustanove?

Nemamo namjeru osnovati svoju predškolsku ustanovu. Naša će djeca i dalje odlaziti na čuvanje u Vrapčić. Doduše, općine koje participiraju u njegovoj vlasničkoj strukturi moraju se dogovoriti koja će od njih, kroz svoj proračun, prikazati prihode i rashode Vrtića. Mi na sebe tu obvezu nismo u mogućnosti preuzeti zbog sudskih sporova koje vodimo s koprivničkim Komunalcem. Budući da se ne može nazrijeti ishod tih parnica, bilo bi neozbiljno proračun Vrtića vezati uz naš budžet. Zamislite da nam presuda ne ide u korist, pa nam sjednu na račun i ovrše novac. Zbog takvog bi ishoda zaposlenice Vrtića ostale bez plaće.

O kakvom sporu s Komunalcem je riječ?

Radi se o starom slučaju korištenja prostora odlagališta otpada.

Kako ocjenjujete stanje u HSS-u na području naše županije?

Mnogo se toga ružnog odigralo pred posljednje lokalne izbore, odnosno tadašnji predsjednik načinio nam je veliku štetu. Unatoč tome, danas smo mnogo jači, jer sad se zna tko je pravi HSS-ovac, a tko je unutar stranke ostvarivao osobne ciljeve. Zadovoljan sam i stanjem stranke na razini općine gdje nas je dio članstva također napustilo. Ipak, važna je kvaliteta ljudi, a ne broj članskih iskaznica. Ivanečki HSS može se pohvaliti dobrim članstvom.

Stignete li obavljati načelničke obveze s obzirom na stalno posao i privatne obveze?

Otac sam petero djece i radim u struci u Velikom Bukovcu. Posao načelnika obavljam volonterski. To znači da se općinskim poslovima mogu baviti isključivo u popodnevnim satima ili za vrijeme godišnjeg odmora, kao danas. Zbog tih silnih obveza obitelj je najviše oštećena, ali pokušavam im u najvećoj mjeri nadoknaditi svoje odsustvo i zaokupljenost poslovima.

Imate li vremena za hobi?

Vremena nemam mnogo, ali hobi imam. Riječ je o CNC 3D modeliranju. Posjedujem glodalicu i 3D printer, a moram istaknuti da je hobi proizišao iz moje struke. Naime, inženjer sam mehatronike i još uvijek sam povezan s kolegama s faksa. Nerijetko za njih nešto programiram ili izrađujem.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com