Sveučilište Sjever predstavilo novi europski projekt ‘eRadio za drugu šansu’

Putem Google Meet platforme održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen novi samostalni projekt Sveučilišta Sjever UP.02.1.1.10.0036 ‘eRadio za drugu šansu’ realizacija kojega je počela u listopadu ove godine i traje do 31. prosinca 2021. godine. Prvi je to projekt Sveučilišta Sjever koji se provodi u okviru prve faze poziva Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, a sufinancira ga Europska unija novcem Europskog socijalnog fonda.


Inkluzivni je to projekt koji nastoji razviti potencijale medija zajednice za društveno uključivanje kroz osnaživanje kapaciteta studenata i nastavnika na Sveučilištu Sjever i povećanu kvalitetu medijskih sadržaja studentskog internetskog Radio Pressedana, povećanje vidljivosti ranjive skupine povratnica i povratnika s odsluženja kazne zatvora u društvu te doprinijeti povećanju jednakih mogućnosti na tržištu rada i njihovoj reintegraciji u zajednicu.

Konferenciju za medije otvorio je prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica, prof. dr. sc. Mario Tomiša istaknuvši kako je Sveučilište Sjever jedino javno sveučilište koje se kao samostalni nositelj javlja u području projekata potpore društvenom uključivanju putem medija:

FOTO: Dio govornika/SVEUČILIŠTE SJEVER

-Drago mi je što mogu reći da je Sveučilište Sjever jedina javna visokoškolska ustanova koja se kao samostalni nositelj projekta javlja u ovom području, a ovaj je inkluzivni projekt po svom sadržaju jedinstven kako u okviru Poziva Mediji zajednice, tako i u okviru digitalnih tehnologija i doprinosu uspostave društva znanja – istaknuo je prorektor Tomiša.

Prorektorica za znanstveno – umjetnički rad i međunarodnu suradnju, izv. prof. dr. sc. Anica Hunjet prisutnima je kazala kako ukupna vrijednost navedenog projekta iznosi gotovo 645.000 kuna, a kreiran je u okviru kataloga znanstveno-istraživačkih tema Sveučilišta Sjever:


-Od toga iznosa 85 posto novca osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna RH te spada u tzv. de minimis potpore. Ovaj inkluzivni projekt kreiran je u sinergiji s znanstvenoistraživačkim temama ‘Transformacijski potencijali radija u resocijalizaciji zatvorenika’ i ‘Transformacija medija i transformativni učinci komunikacije’ u okviru Znanstveno-istraživačke strategije Sveučilišta Sjever i doktorskog studija Mediji i komunikacija’, pojasnila je prorektorica Hunjet.

Pročelnica Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo, izv. prof. dr. sc. Gordana Tkalec ponosno je istaknula kako je kvaliteta i inovativnost na Sveučilištu Sjever i ovoga puta prepoznata i potvrđena prihvaćanjem ovoga projekta koji će pridonijeti razvijanju kompetencija studenata novinarstva.

FOTO: Voditeljica projekta Željka Bagarić/SVEUČILIŠTE SJEVER

-A osim dijela nastavnika, naši studenti odnosno novinari internetskog studentskog Radio Pressedana čine većinu članova ciljne skupine projekta. Ovaj projekt svakako će pridonijeti razvijanju kompetencije studenata za cjeloživotno učenje u promicanju i primjeni poželjnih obrazaca tolerancije i socijalne inkluzije u budućem medijskom djelovanju te dodatno osnažiti pozicioniranje Sveučilišta Sjever – kazala je pročelnica Tkalec.

Voditeljica projekta doc. dr. sc. Željka Bagarić, dodatno je pojasnila elemente, svrhu, cilj i aktivnosti koje se provode u okviru projekta te naglasila kako će bespovratna sredstva za sufinanciranje spomenutog projekta osigurati i opremanje radijskog studija koji će ostati u vlasništvu studentskog Radio Pressedana.

-Radionice i studijski posjeti omogućit će kvalitetnije medijsko izvještavanje o ranjivoj skupini te osnažiti potporu medija zajednice društvenom uključivanju, u skladu s ostvarenjem svrhe i ciljeva projekta i poziva. Također, osuvremenjivanjem i opremanjem radijskog studija Radio Pressedana, osigurat će se kvalitetno odvijanje radijskog programa. Predviđena je proizvodnja i premijerna objava ukupno 70 radijskih emisija u trajanju od minimalno 15 minuta govornog sadržaja.


Novoproizvedeni audio sadržaji istaknut će važnost uloge medija zajednice i radijskih programa u kontekstu reintegracije i društvenog uključivanja ranjivih skupina – istaknula je voditeljica projekta.

Osim predstavnika medija, na konferenciji su sudjelovali i predstavnici državnih i javnih institucija, predstavnici institucija civilnog društva, članovi projektnog tima, nastavnici, studenti te ostala zainteresirana javnost.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com