Tko je Ivica Pivac, čovjek koji na burzi sumanuto kupuje dionice Podravke

Tko je Ivica Pivac, čovjek koji u posljednje vrijeme od malih dioničara sumanuto otkupljuje dionice Podravke. Do sada se na taj način njegova Mesna industrija Braća Pivac domogla 234.159 dionica te su postali osmi u nizu najvećih dioničara koprivničke kompanije, odnosno, kako piše Danica.hr, barataju s približnim udjelom od 3,3 posto.


Krenuli iz Vrgorca da bi osvojili cijelu Hrvatsku

Braća Pivac, Ivica i Neven, na svoj su put u poduzetničke vode krenuli 1990. godine iz rodnog Vrgorca gdje su se bavili preradom i uvozom mesa. Ustvari, bili su lokalni mesari za koje se nije moglo pretpostaviti da će jednog dana postati ozbiljni igrači u prehrambenoj industriji Hrvatske i čije će se kupovine dionica na lokalnim burzama pomno pratiti.

Kako navode mediji, prekretnica u njihovom poslovanju bilo je pooštrenje carinskih kontrola na granici s Bosnom i Hercegovinom 2000. godine. Na taj su se način riješili nelojalne konkurencije iz Hercegovine te od tog trenutka počinje njihov značajniji poslovni uzlet.

Uvoz, za koji je uglavnom zadužen brat Neven, bio je temelj je njihova poslovanja te rijetki i danas nadmašuju taj dio njihov poslovanja, tek poneki veliki trgovački lanci.


Dobit su svih godina mudro raspoređivali, odnosno ulagali su je u preuzimanje drugih meso-prerađivačkih kompanija. Osim Mesne industrije Braća Pivac, Grupa Pivac obuhvaća još dvije mesno-prerađivačke tvrtke – PPK karlovačku mesnu industriju i Mesnu industriju Vajda. S više od 2000 zaposlenika, jedna su od  najvećih i najrespektabilnijih mesnih industrija u ovom dijelu Europe, tvrde za sebe. Njih su značajnijim ulaganjima modernizirali i potpuno integrirali u svoje poslovanje.

Ulaganjima se nisu ograničili samo na prehrambenu industriju, nego su kupili i nekoliko hotela na Jadranu. No, kako tvrde, nemaju većih ambicija širiti taj dio biznisa.

Njihov put prema stjecanju značajnijih udjela u kompanijama nije munjevit, dionice stječu korak po korak. Takav je bio slučaj i s Krašem čije je preuzimanje finiširano krajem 2019. godine kada su Mesna industrija Braća Pivac i Kraš-ESOP sklopili govor o prodaji i prijenosu 276.441 redovne dionice, koje su predstavljale 18,4 posto temeljnog kapitala Kraša. Dionice te kompanije strpljivo su kupovali punih 10 godina prije nego što su stekli kontrolni paket. Danas su vlasnici 54,97 posto dionica Kraša.

Ne razmeću se bogatsvom

U izjavama za medije Ivica Pivac kaže da dobro surađuju sa sindikatima i da sklapaju kvalitetne kolektivne ugovore.


Nisu tipični hrvatski poduzetnici koji se razmeću svojim bogatstvom i na taj način bodu oči svojim radnicima i javnosti. To dokazuje i rečenica Ivice Pivca koju je izrekao za Poslovni.hr.

– Ne spadam u poduzetnike koji će u dvorištu kompanije parkirati luksuzni automobil, a u isto vrijeme zakidati radnike ili dobavljače. I meni je u interesu da moji radnici imaju dobra primanja i dobre radne uvjete jer se u suprotnom ne bih dobro osjećao. Nažalost, u ovoj se tranziciji, koja kod nas predugo traje, događalo da vlasnik vozi luksuzan automobil, a radnici rade za minimalac ili im kasne plaće – naveo je Ivica Pivac.

Podravka veliki zalogaj

No, bilo je kritika s lijevog političkog spektra odakle dolaze optužbe da se Grupa Pivac prilikom preuzimanja tvornica ne libi dijeliti otkaze i zakidati radnike za njihova prava.

Što se preuzimanja Podravke tiče, tu će se namučiti da bi stekli kontrolni paket jer cijelu priču kontroliraju mirovinski fondovi i država i bez njihova odricanja udjela u našoj kompaniji, Pivci neće postati djelom Koprivnice. No jedno je sigurno, oni zasigurno imaju nekakav plan ili dugoročni dogovor jer do sada se nisu upuštali u stjecanje udjela u kompanijama, a da nisu imali jasnu računicu.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com