Tomislav Golubić (SDP) ukazao na dokument kojim Vlada županu Darku Korenu poručuje da neće provesti niti jedan županijski projekt

SDP Koprivničko-križevačke županije danas je s konferencije za novinare uputio niz kritika na račun župana Darka Korena i HDZ-a prozivajući ih za nesposobnost i svrstavanje naše županije na začelje svih ljestvica kojima se mjeri razvijenost. Povod je dokument Vlade RH koji je objavljen 9. siječnja, točnije rečeno radi se o Rasporedu planiranih poziva za podnošenje prijedloga za Program konkurentnosti kohezija od 2021. do 2027.


– Od svih tamo nabrojenih projekata, a radi se o njih 46 koji će se realizirati u 2023., nema niti jednog koji se odnosi na našu županiju. Ne spominje se niti projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica za koji bi vlada trebala osigurati otprilike 350 milijuna kuna koliko nedostaje za najnižu pristiglu ponudu na javni natječaj – rekao je Tomislav Golubić, predsjednik županijskog SDP-a.

Govoreći o odlagalištu otpada Piškornica dometnuo je kako postoji mogućnost prema kojoj nakon rujna 2025. nećemo imati kamo odlagati smeće jer će do tada biti zapunjeni svi tamošnji kapaciteti.

– Kad bi se danas počeo realizirati projekt gradnje RCGO Piškornica, rok za njegovu provedbu su 44 mjeseca. No teško da ćemo uskoro svjedočiti početku radova jer još je mnogo nepoznanica, a najvažnija jest hoće li ga država financijski poduprijeti – rekao je Golubić te dodao kako RCGO Piškornica očigledno nije u Programu konkurentnosti.

U Programu nema niti spomena o nastavku gradnje brze ceste, odnosno projektiranja dionice od Kloštra Vojakovačkog prema Koprivnici. No spominje se, kaže Golubić, gradnja brze ceste kroz Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Virovitičko-podravsku pa sve do mađarske granice za što je osigurnao 90-ak milijuna eura.


– Ne da nema brze ceste do Koprivnice, nego nema ni Podravske brze ceste koja bi se od Varaždina kroz našu županiju protezala do Osijeka. Očito je da su izvršne vlasti susjednih županija puno sposobnije od naše županijske vlasti – naglasio je Golubić. Podsjetio je na činjenicu prema kojoj je u listopadu tvrtka Kamgrad uvedena u projekt gradnje brze ceste od Križevaca prema Kloštru Vojakovačkom.

– Od tada se tamo nije pojavio niti jedan radnik, a ova zima se pokazala izrazito blagom i moglo ju se više nego dobro iskoristiti za radove – istaknuo je Golubić.

Dodao je da na popisu Vlade nema niti jednog županijskog pompozno najavljenog projekta kao što su: gradnja objekta Srednje škole u Koprivnici, nema Centra za palijativnu skrb, obnove dvorca Inkey, a ne spominje si ni ovdašnji Centar za zaštitu i spašavanje.

– Vrijeme je da netko krene u Zagreb, da počne organizirati sastanke, vrijeme je da HDZ koji je vlast u našoj županiji zajedno s Korenom počne lobirati za ovaj kraj, a ne isključivo za vlastite funkcije – istaknuo je Golubić.

On je ponudio pomoć u vidu osnivanja višestranačke radne grupe unutar Županijske skupštine koja bi pomogla pronaći puteve i prečice do vrata na koja treba pokucati.


– U SDP-u i drugim strankama ima mnogo stručnih ljudi na pozicijama koji su u stanju pomoći županijskoj vlasti koja je očito nesposobna bilo što izlobirati – zaključio je Golubić.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com