‘Trenutno brinemo o 36 Ukrajinaca, pružili smo im svu moguću humanitarnu pomoć’

I ove godine ponovno svjedočimo krizi nezapamčenih razmjera, no ovoga se puta ne radi o zdravstvenoj, nego o humanitarnoj krizi uzrokovanoj ruskom invazijom na Ukrajinu. Danas je 23. dan invazije, a iz Ukrajine je već pobjeglo gotovo tri milijuna ljudi. Najnoviji su to podaci UN-a koji svjedoče najvećoj izbjegličkoj krizi još od Drugog svjetkog rata na koju imuna nije ostala niti Hrvatska.

Dužnosnici Europske unije procjenjuju da bi iz Ukrajine moglo pobjeći do pet milijuna ljudi pa vlasti i volonteri u središnjoj i istočnoj Europi nastoje osigurati hranu, smještaj i medicinsku pomoć onima kojima je to u ovome trenutku najpotrebnije. U sve se uključilo i Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica koje trenutno prikuplja namirnice i higijenske proizvode za raseljene osobe iz Ukrajine koje su stigle na naše područje, a kojih je u ovome trenutku četrdesetak.

Ipak, jedna kriza ne može i ne smije zamijeniti druge svakodnevne zadaće i osobe o kojima GDCK Koprivnica brine pa se tako radi punom parom jer se istovremeno nastavlja i sa Socijalnom samoposlugom, akcijama doborovljnih darivanja krvi i brojnim edukacijama i predavanjima za školarce, roditelje, učitelje i umirovljenike. O aktualnoj izbjegličkoj krizi i novim aktivnostima GDCK-a Koprivnica za ovu novonastalu situaciju, porazgovarali smo s ravnateljicom Adelom Sočev.

Kako se kriza u Ukrajini odrazila na aktivnosti koprivničkog Crvenog križa?
– GDCK Koprivnica je uključen u pomoć raseljenim osobama od prvog dana otkako su prve osobe došle na naše područje. Svi oni, a do danas ih je na koprivničkom području 36, evidentirani su u našoj Službi traženja te im je pružena humanitarna pomoć kao i sve potrebne informacije o aktualnim pitanjima iz područja zdravstva, zapošljavanja, socijalne skrbi i ostalo što je potrebno. Sve raseljene osobe iz Ukrajine smo obišli u mjestima na kojima su trenutno smješteni, od hotela do privatnih kuća te im nastojimo pružiti podršku koliko god je moguće pa smo tako pripremili i deke i plahte za dolazak jedne obitelji u Koprivnicu.

Jesu li zbog novonastale krize prestale neke druge redovne aktivnosti GDCK poput Socijalne samoposluge i slično?
– Sve naše aktivnosti se odvijaju bez prestanka, u Socijalnoj samoposluzi su redovita prikupljanja i podjele hrane i higijene, a Pučka kuhinja priprema redovito obroke za naše korisnike te su u tijeku i ovog tjedna akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

Trenutno se za raseljene osobe iz Ukrajine skupljaju namirnice i higijenski proizvodi. Što se sve skuplja, koliko se toga skupilo i koliko će dugo akcija trajati?
– Hrvatski Crveni križ prikuplja materijalnu humanitarnu pomoć za raseljene osobe iz Ukrajine, a to su hrana i higijenske potrepštine. Od hrane se skuplja brašno, ulje, riža, šećer, kuhinjska sol, tjestenina, juha u vrećici, riblja konzerva, mesna konzerva i marmelada, hrana za bebe kašica i žitne kašice odnosno pahuljice za djecu. Od higijenskih potrepština se skuplja sapun za ruke, gel za tuširanje, šampon za kosu, pasta za zube, četkica za zube, jednokratni brijač, higijenski ulošci, pelene za djecu, krema za djecu, šampon za djecu, dječja pasta za zube, dječja četkica za zube i higijenske vlažne maramice za djecu.Na području Koprivničko- križevačke županije građani koji mogu i žele pomoći izbjeglicama iz Ukrajine, navedene proizvode mogu donirati radnim danom od 7 do 15 sati u Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica,Gradskom društvu Crvenog križa Đurđevac i Gradskom društvu Crvenog križa Križevci. Popis artikala rezultat je dogovora s Crvenim križem iz Ukrajine i okolnih zemalja.

Naime, tim Hrvatskog Crvenog križa koji je boravio u Ukrajini provjerio je stanje izravno na terenu kako bi se uvjerio što je točno potrebno ljudima izbjeglima iz Ukrajine, kao i najbolji način za dostavu pomoći. U skladu s tim, ali i iskustvom rada s izbjeglicama koje su zaštitu potražile u Hrvatskoj, kreiran je popis potrebnih proizvoda i Hrvatski Crveni križ trenutno neće prikupljati ništa osim navedenoga. Hrvatski Crveni križ otvorio je i humanitarni telefon i svi oni koji žele pomoći mogu nazvati 060 9011 (cijena poziva iznosi 6,25 kuna, u iznos je uključen PDV kao i naknada teleoperateru). I dalje je otvoren apel za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine i oni koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom na žiro račun ili putem aplikacija za mobilno bankarstvo, koristeći 2D barkod, a sve detaljen informacije dostupne su na mrežnim stranicama GDKC-a. U ime izbjeglog stanovništva iz Ukrajine, Hrvatski Crveni križ zahvaljuje svima na donacijama.

Kako se još građani mogu uključiti i pomoći?
– Građani najprije mogu pomoći kupnjom hrane, higijenskih potrepština volontiranjem. Naši sugrađani su uvijek tu kada nam je pomoć potrebna te i ovom prilikom zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pomogli. Trenutno hranu i higijenu skupljaju i u školama na našem području, a vjerujem da će potreba za pomoći potrajati.

Ako netko u privatnom aranžmanu želi primiti izbjeglice iz Ukrajine, mora li to i kome prijaviti?
– Za smještaj je zadužen centar 112 koji građani u svakom trenutku mogu kontaktirati pozivom na broj 112.

Osvrnimo se još i na izgradnju Centra za pomoć u kući. U prosincu prošle godine položen je kamen temeljac. Kako napreduju radovi i koje će sve probleme izgradnja Centra riješiti?
– Radovi napreduju predviđenom dinamikom. Centar se gradi u Herešinskoj ulici u sklopu projekta ‘Centar za pomoć u kući Koprivnica’ vrijednog više od 14 milijuna kuna. Ovim će se projektom riješiti nekoliko problema. Prvi je nedostatak prostora s kojim se već neko vrijeme susrećemo. Izgradnja Centra omogućit će da još više i kvalitetnije pomažemo onima kojima je pomoć najpotrebnija, kvaliteta socijalnih usluga bit će podignuta na jednu novu razinu. Zgrada bi trebala biti izgrađena i opremljena do svibnja sljedeće godine, a bit će prilagođena i za osobe s invaliditetom te će se ugraditi taktile trake i dizalo. Prizemni prostor od 300 četvornih metara namijenjen je pučkoj kuhinji i blagavaonici, radu gerontodomaćica i dnevnom boravku za umirovljenike. Na katu će biti prihvatilište za beskućnike od oko 40 četvornih metara te pripadajući uredski prostori. Izgradit će se i skladišni prostor od 300 četvornih metara namijenjen skladištenju hrane i donacija za pripremu obroka u pučkoj kuhinji.

 

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com