U Domove zdravlja vraćaju se psiholozi. Beroš: ‘Brinemo o mentalnom zdravlju naših građana’

Ministar Vili Beroš je najavio da Ministarstvo zdravstva nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja diljem države te u suradnji s Ministarstvom znanosti osniva mrežu timova za brigu o mentalnom zdravlju učenika i studenata.
– Program osnaživanja mentalnog zdravlja, kojim nakon 30 godina vraćamo psihologe u domove zdravlja diljem Hrvatske, pokazuje naš jasan reformski smjer prema sveobuhvatnoj brizi za mentalno zdravlje naših građana, naglasio je ministar Beroš u Vladi.


Misiju unaprjeđenja mentalnog zdravlja, dodao je, prepoznali su Dom zdravlja Splitsko – dalmatinske županije, Dom zdravlja Zagreb Istok i Zagreb Zapad, Dom zdravlja Čakovec, Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije te uskoro i Dom zdravlja Osječko-baranjske i Varaždinske županije.
– Svima nama pacijenti su glavni pokretač djelovanja i nije im mjesto u političkoj areni. Stoga, žalosti me svjedočiti određenim politikantskim istupima o ‘pionirskim’ iskoracima u području mentalnog zdravlja, a iza kojih stoje pojedinci koji se nisu odazvali na prijašnji poziv Ministarstva zdravstva u zajedničku, sveobuhvatnu borbu za mentalno zdravlje naših pacijenata i građana, istaknuo je Beroš.

Usporedno se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja osniva mreža mobilnih timova za brigu o mentalnom zdravlju učenika i studenata koja će provoditi preventivne aktivnosti kroz pravovremeno prepoznavanje problema i olakšavanje ‘prvog koraka’ učenicima i studentima u dobivanju potrebne pomoći. Ovakav model osigurat će podršku u radu i aktivnostima usmjerenima prema brizi o mentalnom zdravlju učenika u svim školama u Hrvatskoj. Pokrenut je i probir na rizike mentalnog zdravlja u okviru sistematskih pregleda u školskoj medicini.

Ministar BEroš rekao je i kako kroz formiranje dispanzera i mobilnih timova na razini domova zdravlja, Hrvatska slijedi tri glavna načela EU u području mentalnog zdravlja – odgovarajuću i učinkovitu prevenciju, pristup visokokvalitetnoj i pristupačnoj zdravstvenoj skrbi i liječenju u području mentalnog zdravlja te reintegraciju u društvo nakon oporavka, što je u skladu i s našim Strateškim okvirom razvoja mentalnog zdravlja u Hrvatskoj donesenim 2022. godine.

 


Vezani članci

Najčitanije