U Križevcima će se uskoro graditi šest fotonaponskih elektrana ukupne snage 229 kilovata

U križevačkoj Gradskoj upravi ovog su tjedna potpisani ugovori o provedbi projekta ‘One Sun Connecting North and South’. Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura na kojem su Križevci, uz 16 hrvatskih gradova i općina, fakulteta, Sveučilišta u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološkog fakulteta te Odsjeka za energetiku i naftu iz Norveške, jedni od partnera i kroz koji će se na brojne javne zgrade izgraditi solarne elektrane.


Ugovore su potpisali gradonačelnik Mario Rajn i Denis Kralj, gradonačelnik Grada Vrbovca s izvođačem radova Dejanom Dedeićem iz tvrtke Tehnologik i nadzorom Goranom Ribićem iz tvrtke Tesla.

– Po provedbi ovog projekta naše javne ustanove imat će znatno manju cijenu energenata, ostvarit će se brojne uštede, ali učiniti i dobrobit za okoliš budući da će se smanjiti godišnja emisija CO2 – istaknuo je Rajn i dodao kako su Križevci ovim projektom korak bliže postizanju cilja energetski neovisnog grada do 2030. godine.

Zadovoljstvo ovim projektom istaknuo je i gradonačelnik Kralj naglasivši kako ovim potpisivanjem ugovora počinju trošiti gotovo 113.000 eura koje su dobili iz Norveškog fonda.
– Vrbovec je grad koji svakim novim danom postaje zeleniji. Solarne elektrane postavit će se na krovove Osnovne škole Marije Jurić Zagorke, centralnog objekta Dječjeg vrtića i zgrade Gradske uprave – kazao je Kralj.

Projekt One Sun Connecting North and South pripremila je Regionalna energetska agencija Sjever pa je prilikom potpisivanja voditelj projekta Jurica Perko istaknuo kako, osim što će projekt rezultirati uštedama u potrošnji električne energije iz elektroenergetske mreže, a posljedično i u emisijama CO2 te troškovima za energiju, postupak objedinjene javne nabave fotonaponskih elektrana pokazao je i snagu agregiranja manjih projekata. Tim su postupkom, kaže, pojedinačni naručitelji dobili znatno povoljnije cijene za opremu i izvođenje radova u odnosu na trenutno stanje na tržištu.


U okviru projekta, Grad Križevci će izgraditi šest fotonaponskih elektrana ukupne snage 229 kilovata, a ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Grad iznosi gotovo 246.000 eura, od čega je gotovo 209.000 eura bespovratno. Elektrane će se graditi na zgradi Crvenog križa, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, Dječjeg vrtića, Osnovne škole Vladimir Nazor, sportske dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca i nove sportske dvorane.
Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 981,87 megavatsata i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od 155,72 tona, poručili su iz Grada i dodali kako će se nove solarne elektrane sufinancirati iz programa Energija i klimatske promjene u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma, a rok izgradnje je devet mjeseci.

Vezani članci

Najčitanije