Za 40 godina zalaganja na području društvenih djelatnosti uručena im je Zlatna Plaketa

Na poticaj Martina Vlahovića i njegove supruge Ljubice, Ljiljana i Marica Kuhtić, Željka Senjan, Marica i Snježana Kolarić, Barica Plečko i Katica Kuhar 1982. godine osnivaju Udrugu žena Rakitnica


Nekad je gotovo svako selo imalo svoju udrugu žena. U Rakitnici je također već nakon Drugog svjetskog rata osnovan Aktiv žena. U društvenom domu koji su svojim rukama gradili mještani, bila je škola, DVD i udruga žena. Malo mještanki je bilo stalno zaposleno, a aktivnosti u udruzi dobro su im došle nakon napornog rada na polju ili u kući. Aktiv žena okupljao je stare i mlade članice koje su svojim aktivnostima razvijale društveni život u selu. Organizirale su zabave, razne kreativne radionice i ekskurzije po bivšoj državi. Zabave za koje se plaćala ulaznina bile su gotovo svakog vikenda. Žene su na njima prodavale piće, a dobro se zarađivalo i na tomboli, plesu srca ili čokoladnom plesu. Članice Aktiva za svoje mještane davale su i predstave u kojima su same glumile, pjevale i plesale. Od prikupljenog novca polako su uređivale prostorije društvenog doma i kupovale pribor za jelo i suđe koje su iznajmljivale za svadbe koje su se u to vrijeme održavale u društvenom domu. Generacije žena dale su svoj doprinos uređenju mjesta i razvoju društvenog života u njemu, no kako uvijek „svemu jednom dođe kraj“ stjecajem negativnih okolnosti, Aktiv je prestao postojati.

Godine 1982. stasala je nova generacija, voljna da sudjeluje u kreiranju društvenog života u selu. Na poticaj Martina Vlahovića i njegove supruge Ljubice, Ljiljana i Marica Kuhtić, Željka Senjan, Marica i Snježana Kolarić, Barica Plečko i Katica Kuhar, osnivaju Udrugu žena Rakitnica. Osnivačkoj skupštini prisustvovale su 24 članice, željne da što prije krenu u uređenje svog naselja. Za prvu predsjednicu izabrana je Ljiljana Kuftić, a tajnički poslovi povjereni su Katici Kuhar s kojom smo nedavno o radu Udruge razgovarali u njezinom domu.

„Odmah po osnivanju udruge krenule smo u uređenje sela. U društvenom domu gotovo da i nije bilo suđa za zabave, jer su ga članice bivše udruge podijelile među sobom. Krenule smo od početka, s novim zabavama na kojima su bile tombole i za koje se također plaćao ulaz. Zabave su obavezno bile i 8. ožujka za Dan žena, te za Uskrs. Polako smo prikupljale novac za novo suđe koje smo iznajmljivale. U starim knjigama i bilježnicama koje su ostale iza ugaslog Aktiva žena, pronašle smo tekstove za igrokaze u kojima su glumili Ljiljana Kuftić, Marica Kuftić, Marica Kolarić, Barica Plečko, Đurđica Vinković, Zoran Kuhar i ja“ kazala je Katica Kuhar i nastavila.

„Predstave su se održavale u sklopu zabava koje su potrajale duboko u noć. Mi smo svako održavanje zabave morale prijaviti u MUP-u i navesti točno vrijeme završetka. Često su nam pred završetak znali doći milicionari i upozoravali nas da prekinemo zabavu, no na kraju su ipak popuštali, a zabave su znale potrajati i do dva sata dulje od previđenog“, prisjetila se naša sugovornica.


Katica Kuhar na čelu Udruge je više od 35 godina / FOTO MIRKO LUKAVSKI

Nakon Domovinskog rata udruga je sudjelovala u humanitarnim akcijama, a svoj prilog žene su dale i za postradale od potresa na Baniji. U Rakitnici se slavi Rokovo 16. kolovoza, i Srce Isusovo u lipnju, i tad se održava proštenje, i zabava u čijoj organizaciji sudjeluje udruga žena. Nakon trideset godina aktivnog rada na očuvanju tradicijskih običaja ovoga kraja i oživljavanja društvenog života u Rakitnici, u udruzi su osmislili i svoju zastavu, čiji su kumovi Ljubica i Martin Vlahović. U vrijeme kad ih je bilo više, članice udruge su organizirale putovanja na kojima su zajedno s mještanima upoznavali Hrvatsku, Austriju i Mađarsku. Na žalost, danas ih je sve manje, pa više i ne idu na putovanja, ali aktivno sudjeluju na Picokijadi u Đurđevcu i Prkačijadi u Virju gdje često osvajaju nagrade za najbolje slastice. Za svoj rad i četrdeset godina zalaganja na području društvenih djelatnosti, uz Dan Općine Virje i blagdan Svetog Martina 2022. godine, Udruzi žena Rakitnica uručena je Zlatna plaketa. U Udruzi žena Rakitnica danas su Katica Kuhar, Đurđica Kuhar, Katica Birt, Ivanka Botičan, Emina Županić i Marica Kuftić koja je bila članica i Aktiva žena. Osim u svojoj Općini, udruga surađuje i s udrugama u susjednim selima Babotok, Čurlovac…

„U udruzi nas je još samo nekoliko žena, no ja se ipak nadam da će se uskoro pojaviti neke nove mlade djevojke i žene kojima je stalo da se tradicija i dalje nastavi. Ja sam vodila udrugu više od 35 godina, no zbog situacije u obitelji imam sve manje vremena, pa pozivam mlade djevojke da se aktiviraju. Očuvanje tradicijske nošnje, pripremanje slastica, druženje i zajedništvo, neprocjenjiva su iskustva koja nudi Udruga žena Rakitnica“, kazala je na kraju razgovora predsjednica udruge Katica Kuhar.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com