Zapela obnova Merićeve zgrade, situacija je komplicirana

Koprivnica je ovih dana veliko gradilište, a osim što se gradi novo, obnavlja se i staro pa bi građani do kraja godine trebali prošetati po obnovljenom i uljepšanom Zrinskom trgu i Trgu bana Josipa Jelačića. Planova ima i za daljnje obnove jer u užem gradskom centru postoji još mnogo zgrada i manjih trgova kojima ne bi škodilo osvježenje poput kuće Malančec, Esterove 19 ili takozvane Merićeve zgrade koja se nalazi u samom centru. Oni mlađi gotovo da se i ne sjećaju kako je zgrada izgledala prije nego što je obavijena skelama i reklamama, a oni stariji više će teško povjerovati da će zgrada ikada doživjeti obnovu.

Merićeva je zgrada jedna od najstarijih u centru Koprivnice, ima status spomenika kulture, a slučajni je prolaznici najbolje znaju po frizerskoj i kožarskoj radnji koje su postojale prije nego se pojavila potreba za sanacijom. Prvi zahvati izvedeni su 2011. godine kada su uz pomoć sredstava Ministarstva kulture sanirani podrum i ruševni dvorišni dijelovi objekta, no onda je sve stalo i obnovu su zamijenile dobro poznate skele i reklame. Sporna zgrada u 80 postotnom je vlasništvu Grada Koprivnice dok preostalih 20 posto pripada poduzetniku Memetu Ristemiju i prije nekoliko je godina stavljena u prodaju, no zbog lošeg stanja i statusa spomenika kulture zbog čega završnu riječ ipak imaju konzervatori, ozbiljnijih ponuda nije bilo, a Grad je odbio ponudu od 900 tisuća kuna kojom je Ristemi želio otkupiti zgradu, ali i kompenzaciju kojom bi mu se u zamjenu za prostore u Merićevoj zgradi dodijelio stan i manji poslovni prostor.

Iz Grada Koprivnice godinama su opetovano ponavljali da su svjesni problematike te da u suradnji s konzervatorima nastoje pronaći najbolje rješenje, no ‘status quo’ se nije prekinuo do travnja ove godine kada je na društvenim mrežama osvanuo podatak da se skidaju zaštitne mreže i skele te da će zgrada dobiti novu fasadu, ali da sveobuhvatnije obnove još uvijek neće biti.
Ipak, već nakon nekoliko dana, skele i zaštitne mreže su vraćene, a nove fasade nema. Zašto? Neslužbenih informacija ne nedostaje, od toga da je skidanje stare fasade otkrilo nove i neočekivane probleme na zgradi do toga da zgrada propada u zemlju i mogla bi se svaki čas samourušiti pa sve do toga da bi njeno rušenje ili samourušavanje moglo ugroziti i statiku okolnih zgrada te da je sanacija sve skupa poprilično skupa. 


Odgovor o tome što se zapravo događa i gdje je zapelo, potražili smo i u Gradu Koprivnici iz kojeg su nam kratko potvrdili da je nakon skidanja fasade sve opet na čekanju. 

– Nakon skidanja postojeće žbuke, zatraženo je dodatno mišljenje struke i statičara. Trenutno smo u fazi čekanja odgovora stručnih osoba za daljnje postupanje sa zgradom, poručili su iz Grada Koprivnice.
Odgovor smo potražili i u Konzervatorskom odjelu u Bjelovaru, no do zaključenja broja Glasa Podravine objavljenog 2. rujna, nismo ga dobili.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com