Zbog velikih dugova Mreža proziva gradske tvrtke. Gradonačelnik Jakšić: Smanjili smo dug Komunalca za 50 posto

Mreža nezavisnih lista upozorava da je Grad Koprivnica prekomjerno kreditno zadužen, a u njihovom priopćenju kojeg su poslali u utorak piše da „od prošle godine, svako tromjesečje u Komunalac dolaze rate kredita teške oko 90.000 eura i tako će biti sve do 2027. godine“.


– Prije tri godine, gradska vlast je odlučila da se Koprivnica sport, Koprivničke ceste i Trg pripoje Komunalcu, a time i svi njihovi dugovi koji su u tom trenutku iznosili 52 milijuna kuna. Sada, s tri godine odmaka, gotovo da ništa od najavljivanog nisu odradili, osim prodali plinski biznis koji je jedini donosio dobit – istaknuo je Mrežin Ivica Suvalj.

Uz to, pita se, koji dio od navedenih ciljeva je ostvaren, osim, kako kaže, povećanja ljudskih potencijala.

– Smanjeni prihodi nakon prodanog plinskog biznisa jasno pokazuju da će vlast ili morati prodati još nešto od vrijedne gradske imovine ili podići cijene usluga ili smanjiti plaće i broj zaposlenih – naglasio je Suvalj.

Svi ti ‘krimeni’ iz razdoblja su kada je Komunalcem upravljala Maja Hleb, a koju je nedavno zamijenila Nataša Tetec.


Ipak, koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, napominje kako je „ironija da stranka poput Mreže koja je ipak samo satelit i produžena ruka HDZ-a proziva Gradsku upravu zbog prijedloga Vlade HDZ-a i Andreja Plenkovića“.

– Brigu za razdvajanje Komunalca su uputili na krivu adresu pa im predlažem da se obrate premijeru koji je sa svojim suradnicima pripremio prijedlog izmjena Zakona o komunalnom gospodarstvu. Navedeni prijedlozi usmjereni su prema povećanju birokracije i pogodovanju određenim privatnim lobijima – objasnio je Jakšić.

Isto tako, tvrdi da su sve promjene koje su se do sada događale u Komunalcu bile usmjerene upravo prema rezanju troškova i stabiliziranju financija što se pokazalo i na primjeru Peveca, Bazena Cerine, sportskih dvorana i Doma mladih.

– Kreditna zaduženost Komunalca je smanjena s 52 na 27 milijuna kuna. Poslovne promjene su nešto što se u modernoj ekonomiji događa stalno, ali za razliku od Županije ova Gradska uprava to nikad neće raditi na teret radnika – tvrdi Jakšić.

Pored toga, o plinu ne želi diskutirati jer mu se čini da „u nekim koalicijama desna ruka ne zna što radi lijeva pa tako o sadašnjosti i budućnosti energetskog biznisa u ovoj zemlji jedno slušamo od vladajućih, dok lokalni sateliti razmišljaju drugačije“.


– Pravo pitanje za koprivničku Mrežu jest: koji je njihov pogled na JPP, na izgradnju Obrtničke škole, Piškornicu, sumnjive poslove i transakcije oko iste? Hoće li dati odgovore ili moraju šutjeti za potrebe svojega šefa? Iskrenost oko brige za radnike i plaće su trebali pokazati kad je Županija, predvođena njihovim šefom Darkom Korenom, rezala plaće djelatnicima i to primjerice u istom omjeru i običnim radnicima i samom županu koji ima jednu od najvećih plaća u hrvatskom političkom svijetu – pita se Jakšić.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com