Žene se udružile da bi uredile vatrogasni dom i imale mjesto za zabave

Iako nismo bili na njihovoj manifestaciji koja je nedavno održana, o Udruzi žena Ladislav Sokolovački razgovarali smo nekoliko dana kasnije. Prema dogovoru, njezine članice dočekale su nas u domu svoje mlade predsjednice Marine Bugarin Knežević, gdje smo uz kavu i kolače, razgovarali o aktivnostima ove najmlađe udruge žena na našem području. Udruga djeluje tek četvrtu godinu, no od starijih članica saznali smo da je u Ladislavu sve do početka Domovinskog rada djelovao Aktiv žena. U želji da se uredi i opremi prostor za društveni život u selu, žene su se organizirale za lakše ostvarenje zadanog cilja. Na inicijativu Marije Šimunović, 1979. godine, u selu je osnovan Aktiv žena.


– Tadašnji vatrogasni dom bio je u jako lošem stanju i gotovo da nije bio za upotrebu. Nije bilo stolova i bile su samo stare klupe za sjedenje. Došla sam na ideju da se mi žene organiziramo i da pokušamo urediti dom gdje bi se svi ugodno osjećali i gdje bismo mogli organizirati zabave. Išla sam od kuće do kuće po selu nagovarati i upisivati žene. Dosta njih se odazvalo i na osnivačkoj skupštini je bilo prisutno 25 žena. Mene su izabrale za predsjednicu, a Mariju Škvorc za blagajnicu, a ubrzo smo krenule i s prvim aktivnostima. Najprije je svaka od nas dala 50 dinara i od tih novaca smo počele. Lugar Veljko Robotić dogovorio je da za Šumariju radimo na čišćenju mladih sadnica u šumi pa smo i za taj posao dobile novac. Nakon što smo prikupile prve dinare, krenule smo u kupovinu stolova i stolnjaka, suđa i pribora za jelo, te kupovinu zavjesa. Uredile smo društveni dom tako da je bio spreman za organizaciju zabava koje su se potom često održavale. Mi smo kod kuće same pekle kolače koje smo prodavale uz piće. Naplaćivale su se i ulaznice na zabave, a da bi privukle što više posjetitelja, na licu mjesta smo iz glave smišljale riječi za igrokaze u kojima smo glumile i plesale – kazala je Marija Šimunović, prva i jedina predsjednica Aktiva žena. 

U Aktivu je tad bila i Marija Knežević. 

– Iako nisam bila posebno aktivna, sjećam se da smo počele od nule. U derutnom domu bile su stare klupe, pa smo mi krenule po selu od mještana prikupljati stolice, stolove i stolnjake, i novac za novi namještaj. Ljudi su davali što su i koliko mogli, a na zabavama smo naplaćivale i rezervaciju stola s kolačima, prisjetila se naša sugovornica. Aktiv je za Dan žena također organizirao zabave na kojima su svirali uglavnom domaći glazbenici, a žene su sudjelovale i na maskenbalu. Opremivši dom, članice Aktiva su krenule u obilazak države, na more i u toplice. Često su putovale zajedno s udrugama iz susjednih mjesta – Peščenika i Sokolovca. Aktiv žena radio je sve do 1989. godine i početkom Domovinskog rata prestao je s radom i druženjima. Nakon proslave desetogodišnjice Aktiva, udruga je prestala postojati. Nakon višegodišnje pauze, pojavila se nova generacija žena u selu i pokrenula osnivanje Društva žena. Na upit o tome kako je došlo do osnivanja – kazala nam je mlada predsjednica Marina Bugarin Knežević.

Marina Bugarin Knežević i Marija Šimunović/MIRKO LUKAVSKI
Marina Bugarin Knežević i Marija Šimunović/MIRKO LUKAVSKI

 – Krajem 2018. godine moj suprug Zoran Knežević je diplomirao, a ja sam s nekoliko prijateljica u tajnosti pripremala proslavu za njegovu promociju. Kako ne bi saznao zašto se sastajemo, kazale smo mu da namjeravamo osnovati udrugu žena. Nakon održane fešte u povodu njegove diplome, osnovale smo i udrugu kako smo i rekle – sa smiješkom na licu kazala nam je predsjednica Marina. 


Tako je već u prosincu 2018. godine održan prvi sastanak kojemu je prisustvovalo tridesetak žena. Usvojen je statut i u siječnju 2019. godine osnovana je Udruga žena Ladislav Sokolovački. Pandemija korona virusa nas je spriječila u početnim aktivnostima, no već nakon ukidanja epidemioloških mjera mi smo pokrenule suradnju s udrugama žena na našem području“, naglasila je Knežević. Jedna od mlađih aktivnih članica je Martina Smiljanić. Ona je studentica pete godine na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku. 

– Osim naše udruge žena, članica sam DVD-a Ladislav Sokolovački a nedavno sam položila i vatrogasni ispit. Volim se družiti i pomagati, a volim i peći kolače, pa sam rado sudjelovala i u pripremi nedavno održane manifestacije -rekla nam je Martina. Želja za druženjem i sudjelovanje u društvenom životu svog mjesta, u udrugu je privuklo i  arinu Katalenić koja također uživa u pripremanju jela i kolača. 

– Naše članice Snježana Ištvanović, Marija Šumunović, Marija Knežević i ja, sudjelovale smo u snimanju emisije Zaboravljena jela Podravine i Prigorja u kojoj smo pripremile racu z mlincima i zelenu salatu, te slane štrukle sa domaćim sirom, i tako promovirale selo i udrugu. Prošle subote, 21. kolovoza organizirale smo i našu prvu manifestaciju Dani kolača. Sve naše članice izvrsno kuhaju, ali pripremaju i fine kolače pa smo tako nazvali i ovu manifestaciju koja bi trebala postati tradicionalna. U subotu je na manifestaciju u naš društveni dom došlo 120 predstavnica iz 14 udruga žena s našeg područja. Mi smo izložile i ponudile im četrdesetak vrsta kolača, a sudeći po njihovim reakcijama Dani kolača su dobro prihvaćeni. Danas je u udruzi 25 članica koje su ovom manifestacijom dobile vjetar u leđa i volju za daljnje aktivnosti – kazala je predsjednica Marina Bugarin Knežević. 

udruga žena Ladislav: Marina Bugarin Knežević, Snježana Ištvanović, Marijana Kovačević, Marina Katalenić, Martina Smiljanović, Marija Knežević i Marija Šimunović.  

 


marina: Marina Bugarin Knežević i najstarija članica i bivša predsjednica Aktiva žena, Marija Šimunović

 

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com