Životinjska farma

Ministarstvo poljoprivrede 26. lipnja ove godine objavilo je kako je afrička svinjska kuga po prvi puta prijavljena u Hrvatskoj.
‘Hrvatski veterinarski institut potvrdio je u ponedjeljak 26. lipnja 2023. godine afričku svinjsku kugu u uzorcima krvi bolesnih svinja i u uzorcima organa uginulih svinja uzetih s dva objekta na području Posavskih Podgajaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Riječ je o dva manja objekta na kojima su se svinje držale na otvorenom.’, pisalo je u priopćenju uz posebnu opasku da se ‘Svi držatelji svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija.’
Hrvatski su svinjogojci 22. studenog, gotovo točno pet mjeseci kasnije, počeli prosvjedovati u Slavoniji, a u međuvremenu je usmrćeno nešto manje od stotinjak tisuća svinja. Prosvjed je organizirao takozvani Stožer za obranu hrvatskog sela i nedavno osnovan Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, a predsjednik Stožera Tomislav Pokrovac najavio je i osnivanje Hrvatske poljoprivredne stranke koja će, kako kaže, koalirati sa svima koji su ‘za hrvatskog seljaka’.


Seljaci su ipak odlučili prosvjedovati / FOTO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Svinjogojci od Vlade i resornog ministarstva zahtijevaju prestanak eutanazija zdravih svinja te dozvolu prometovanja svinja i svinjskog mesa zdravih svinja. Traže i dozvolu svinjokolja te poništenje kategorizacije svih OPG-ova jer za to, kažu, još nisu spremni. Sve su to tražili od ministrice Marije Vučković koja je na sve šutjela te rekla kako je to samo ‘dokaz da dio aktera ne želi surađivati i pridonijeti suzbijanju bolesti’. Pokrovac i Sindikat obrušili su se i na Poljoprivrednu komoru, kazavši kako nikad za seljaka nije učinila ništa te kako je osnovana samo kako bi bila podrška bilo kojoj vladi od osamostaljenja Hrvatske do danas.
Nije dugo trebalo, međutim, da se cijela stvar ispolitizira, pa su se okupljeni seljaci koji su traktorima krenuli na granicu obrušili na Pokrovca da koketira s Miletićom i Grmojom te da, dok se oni bore za preživljavanje, drugi koji sami nisu svinjogojci, koriste prosvjed za samopromociju i buduću političku karijeru. Pokrovac je, možda nije naodmet spomenuti, umjesto traktorom, na prosvjed stigao sa srebrnom limuzinom s bijelim kožnim sjedalima.
Pokrovac, dakle, nije i ne može biti Ambroz Gubec, no zato se čini kako hrvatska Vlada po svojoj brizi za hrvatskog seljaka i to ne samo u slučaju afričke svinjske kuge i nije toliko daleko od one Franje Tahija. Povijest se baš i neće ponoviti, no jasno je i kako od nje nismo ništa naučili, a Hrvati se ponovno pa čak i pred nezapamćenom krizom, ne mogu ujediniti i dogovoriti, nego se ipak uvijek pojavi netko tko se vozi u srebrnoj limuzini s bijelim kožnim sjedalima. Kao što u zadnjoj rečenici Životinjske farme piše: Stvorenja vani gledala su od svinje na čovjeka i od čovjeka na svinju pa onda opet od svinje na čovjeka, no već je bilo nemoguće razaznati tko je što.

Vezani članci

Najčitanije