Župan održao prijem za predstavnike dječjih vrtića i društava naša djeca

Župan Koren je danas povodom Međunarodnog dječjeg tjedna u prostorijama Županijske uprave održao prijem za predstavnike dječjih gradskih vijeća i društava naša djeca. Izrazio je zadovoljstvo susretom s djecom i njihovim mentorima i suradnicima te naglasio kako je Međunarodni tjedan tradicionalno događanje posvećeno djeci i njihovim potrebama.

– Kao što je važno da djeca uče od starijih, tako je važno i da mi učimo od djece jer nam njihova promišljanja o svijetu koji ih okružuje mogu biti orijentacija kod donošenja odluka i politika-  kazao je župan.

Naglasio je kako je županija korak bliže za stjecanje statusa Županija-prijatelj djece jer je među prvima izrazila interes za taj projekt kojim bi se promicala dobrobit djece i mladih na lokalnoj i regionalnoj razini, ali i više. Osnovan je Koordinacijski odbor koji se sastoji od stručnjaka, a na Županijskoj skupštini usvojena je Strategija koja detaljno prikazuje projekte i aktivnosti kojima se nastoji svakom djetetu osigurati jednake mogućnosti i priliku za razvoj.

– Temeljna uloga županije je ulaganje u obrazovanje kako bi se osigurali što kvalitetniji uvjeti školovanja- dodao je župan.

Spomenuo je i aktualne investicije, ali i podršku koja se pruža udrugama, institucijama i tijelima koje se bave edukacijom djece . Predstavnici dječjih gradskih vijeća izrazili su svoje stavove te objasnili način na koji su stupili na dužnost i opisali kako pomažu svojim vršnjacima.

Predsjednica DND Koprivnica Jadranka Lakuš pohvalila je inicijativu Županije što se uključila u projekt kao i kvalitetan trud uložen u Strategiju, a okupljenima se obratila i Danijela Večenaj koja se osvrnula na važnost suradnje s institucijama, udrugama i svim tijelima koji rade na dobrobiti djece. I druge voditeljice dječjih gradskih vijeća su se pridružile zahvalama i iskoristile priliku da pozovu mlade na još veći angažman u borbi za ostvarenje svojih prava.

Istaknut je važan kriterij da više od 50 posto jedinica lokalne samouprave ima status gradova ili općina prijatelj djece kako bi se županija uopće mogla priključiti projektu. Ponovljen je moto Dječjeg tjedna-Ljubav djeci prije svega!, a pozvana su i djeca da se uključe u akciju- Poruke djece odraslima koja je posvećena mentalnom zdravlju djece. (mš)

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com