Županija izdvojila 34.000 eura za usluge dnevnog boravka u gradskim udrugama umirovljenika

U prostorijama Županijske uprave u utorak, 20. veljače potpisani su ugovori o dodjeli novca za pružanje aktivnosti dnevnog boravka s gradskim udrugama umirovljenika.
Ugovore su potpisali župan Darko Koren i predsjednik Udruge Matice umirovljenika Koprivnica Slavko Dedi, predsjednica Udruge umirovljenika i starijih osoba Križevci Katica Vojta te predsjednik Udruge Matice umirovljenika Grada Đurđevca Tomo Jozek.


Župan Koren je izrazio zadovoljstvo što će Županija s ukupno 34.000 eura podržati aktivnosti dnevnog boravka u gradskim udrugama umirovljenika naglasivši pritom kako se osiguranjem sredstava za ovu uslugu nastoji smanjiti potreba za smještajem izvan vlastite obitelji i pomoći u prevladavanju osjećaja izoliranosti te poboljšati kvaliteta života starijih osoba.
– Pokazali smo da u kontinuitetu provodimo odgovornu socijalnu politiku na dobrobit naših starijih sugrađana. Podsjećam kako smo nedavno potpisali pet ugovora za financiranje usluge pomoć u kući ukupne vrijednosti 340 tisuća eura, da financiramo rad Doma za starije i nemoćne osobe godišnje s preko 851 tisuću eura decentraliziranih sredstava, uz to s preko 320 tisuća financiramo smještaj u privatne domove na našem, ali i izvan područja županije, a u tijeku je i natječaj za sufinanciranje programa udruga umirovljenika kojim je predviđeno 30.000 eura. U pripremi je i projekt Regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli u sklopu Razvojnog sporazuma Sjever, dakle mnogo toga se radi u ovom sektoru, a sve kako bi stvorili još kvalitetnije životne uvjete i veću sigurnost za naše starije sugrađane, kazao je župan Koren te zahvalio predstavnicima udruga i županijskom Savjetu za osobe starije životne dobi na kvalitetnoj suradnji.

Predsjednik Savjeta Željko Pintar zahvalio je Županiji na velikoj potpori te naglasio kako će i ovaj program, uz sve postojeće, donijeti velike blagodati u životu starijih i nemoćnih koji često pritisnuti raznim životnim poteškoćama radost pronalaze u zajedničkim druženjima.
Riječi zahvale su uputili i predsjednici udruga umirovljenika koji su istaknuli kako su dnevni boravci drugi, a često i jedini dom za brojne umirovljenike.
– Zbog te usluge brojni korisnici odgađaju odlazak u domove za starije i ostaju duže na svojem pragu, a bez velike financijske pomoći Županije koja ‘život znači’ za funkcioniranje, to nikako ne bi bilo moguće, naglasili su predstavnici udruga.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Ana Mušlek sa suradnicom Barbarom Domović te Višnja Barušić iz križevačke Udruge umirovljenika i starijih osoba.

Vezani članci

Najčitanije