Domaći podravski špek, čvarci i kobase nisu puno skuplji, ali su zato…

Meso je drastično poskupjelo, u prosjeku čak 30 posto. Uzroci poskupljenja su razni, a možda najvažniji je da je potpuno uništena domaća proizvodnja te da je skoro 100-postotna ovisnost od uvoza. Dok domaći proizvođači gase proizvodnju zbog enormnog rasta cijena repromaterijala, trgovci ostvaruju ekstra profit jer nemaju obavezu otkupa domaćih proizvoda. 


Usprkos svemu još uvijek se u narodu čuje ona dobra stara izreka ‘Domaće je, domaće’ i za njom se uglavnom povode stariji od 45 godina jer vjerojatno u tim godinama postajemo svjesniji važnosti zdrave prehrane i zdravog načina življenja. Ipak, oni stariji od 65 godina – umirovljenici vjerojatno nemaju dovoljno novca da bi svi ili većina mogla živjeti na taj način. 

Istražili smo isplati li se kupovati domaće ili u trgovinama. Za primjer smo uzeli kilogram čvarki, kobasica, vratine, krvavica i špeka kod domaćeg proizvođača i usporedili ih s tim istim proizvodima u jednom našem trgovačkom lancu. Istraživanje je pokazalo kako razlike ima i u cijeni, a pogotovo u kvaliteti. Iako su navedeni domaći proizvodi skuplji, kud i kamo su ukusniji, kvalitetniji i zdraviji. 

Primjerice kilogram domaćih čvaraka, nekad sirotinjsku hranu, danas kupuju isključivo građani dubljeg džepa jer on kod (redakciji poznatog OPG-ovca) dostiže cijenu od 25 eura za kilu. Isti taj, podravski čips u trgovinama košta 21,24 eura, a uskoro bi zbog svinjske kuge obje cijene mogle porasti. Sljedeći proizvod kojeg smo istražili je svježa dimljena kobasica koja u domaćoj proizvodnji vrijedi devet eura, nedimljena osam, a suha košta 13 eura. 


U trgovini svježa kobasica košta 6,92 eura, a suha 12,49 eura. Kilogram svježe vratine kod našeg OPG-ovca možete dobiti za 5,5 eura, a u trgovini za od 4,50 do 5,14 po kilogramu. Krvavice su proizvod kojeg mnogi ne vole zbog krvi, no riječ je o itekako kvalitetnoj i ukusnoj delikatesi koja se kod našeg domaćeg proizvođača prodaje za šest eura po kilogramu, a u trgovini one koštaju 4,39 eura.

Slanina ili špek kako ga mnogi zovu je hrana na kojoj nas je većina odrasla. Ta suha delicija u domaćoj proizvodnji košta 14 eura, a svježi hamburger 13 eura. U trgovini taj isti špek je mrvicu jeftiniji i košta 13,69 eura, a hamburgera ima i po 6,59 eura. 

Proizvodi su jeftiniji u trgovinama, ali i ne toliko jeftiniji. No ipak mnogi se okreću upravo kupovini u trgovinama jer mogu plaćati karticama i kupovati na akcijama što kod domaćih proizvođača nema. Koje je kvalitete sirovina ili hrana koju uvozimo, možemo samo pretpostaviti.

FOTO Ivan Brkić

Vezani članci

Najčitanije