Dragi moj Plenki, okani se mirovinskih fondova. I pusti ih da, umjesto u Agrokor, ulažu u Apple i Podravku

Iznimno mi je drago da moj obvezni mirovinski fond, zove se AZ, nije sudjelovao u spašavanju posrnule Fortenove, onog bivšeg Todorićeva Agrokora. Pomno planirana Plenkovićeva operacija u kojoj su mirovinski fondovi i hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac trebali otkupiti Sberbankovih 43 posto udjela u Fortenovi na koncu se rasplinuo poput mjehura od sapunice.


I to baš zahvaljujući ljudima iz mojeg obveznog fonda, odnosno čelnoj ekipi iz Allianza koja je odbila sudjelovati u cijeloj operaciji. Za one koji lako zaboravljaju, podsjećamo kako su mirovinci bili vlasnici velikih paketa dionica Agrokorovih tvrtki te su s krahom kompanije već izgubili stotine milijuna kuna. A za one koji zadnjih mjeseci slabo prate novotarije oko Fortenove, upućujemo ih na brojke: tvrtka je i dalje visoko zadužena, a zbog financijskog stanja neki kreditori već danas mogu aktivirati jamstva i kolaterale te preuzeti cijeli sustav.

Fortenova, dakle, nije nikakva zajebancija i nitko ne može obećati, barem na razini neke solidne vjerojatnosti, da koncern uskoro neće opet krahirati, a vlasnici izgubiti barem dio svojeg ulaganja. Ukratko, svako preuzimanje vlasničkih udjela tamo za neki pošten novac rizična je operacija. Primjerice, nemjerljivo rizičnija od one da mirovinski fondovi do kraja preuzmu Podravku, odnosno da 500 milijuna eura našeg novca ulože u nju umjesto posrnulo Todorićevo carstvo.

Ne bih imao ništa protiv te poslovne operacije jer su mirovinci na dionicama Podravke i dosad zaradili jako lijep iznos. Odnosno, imali odličan prinos. Ako je točno da im je prosjek ulaska navodno oko 400 kuna, a da je danas cijena dionice oko 640 kuna, to znači da su tu u plusu oko 60 posto i da je vjerojatnije kako će se taj prinos povećavati, a ne smanjivati. Ako je to tako, onda svakako valja podsjetiti i da je dio novca koji sam ja ulagao u drugi mirovinski stup danas oplođen 60-postotnom premijom. Jer su dionice Podravke koje posjeduje AZ fond dijelom i moje dionice. I zato ja ne bih bio nimalo sretan da je moj novac u čudnom raspletu igre u koju je bio uključen i Vujnovac opet zaavršio u Fortenovi, odnosno Agrokoru. Zato iskreno i od srca hvala Allianzovoj ekipi na košarici koju su isporučili premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim suflerima.


Ipak, da tu bruku naše premijersko zlopamtilo neće zaboraviti samo tako, pokazuje i nova javna rasprava i neformalna inicijativa da se drugi mirovinski stup ukine te da se cijeli iznos od 131 milijarde kuna našeg novca jednostavno transferira u državni proračun. To su opasne poruke, bez obzira što se argumenti čine naizgled privlačnima. Jedan od tih argumenata je, primjerice, da mirovinci ionako kupuju državne obveznice koje imaju niske prinose, što je prilično frustrirajući argument za ukidanje obvezne mirovinske štednje. Istina, obvezni fondovi uložili su više od 60 posto našeg novca u državne obveznice, a prinosi su takvi da ih je dosad u cijelosti popapala inflacija.

No, to da fondovi većinu novca ulažu u državne obveznice propisala je sama država, odnosno Vlada i Sabor, kroz Zakon o obveznim mirovinskim fondovima i Pravilnik o dozvoljenim ulaganjima. Meni bi osobno bilo mnogo milije da je mojih 60 posto novca – umjesto u državnim obveznicama RH – završilo u dionicama američke kompanije Apple, čija je tržišna vrijednost u proteklih pet godina, primjerice, narasla za oko 230 posto. I koja isplaćuje brutalnu dividendu. Pa onda ne bismo kukali o padu vrijednosti imovine mirovinskih fondova istodobno ih tjerajući da sudjeluju u visokorizičnim operacijama poput još jednog spašavanja Agrokora.

A da ne govorimo o tome kako sam uvjeren da bi Podravka danas bila tržišno još vrednija kompanija da je bila potpuno u rukama mirovinskih fondova i bez upliva politike. Koja je, samo usput, iznjedrila i megaaferu Spice iza koje su ostale dubioze od gotovo pola milijarde kuna. Istina, sud je presudio kako za tu golemu dubiozu nitko nije kazneno odgovoran, ali to ne znači da gubitak nije stvaran. On je ostao i morao je biti saniran.

Je li afera Spice unazadila Podravku i utjecala na njezinu vrijednost? Pa to je posve retoričko pitanje. Bi li se afera Spice dogodila da je Podravka vlasnički bila potpuno u rukama obveznih mirovinskih fondova? Vidi odgovor na prvo pitanje. Da se razumijemo, nisam apologet niti odvjetnik mirovinskih fondova jer držim kako su za ovakvu situaciju ponešto i sami krivi. No, država, odnosno politika, svakako je mnogo odgovornija jer upravo ona daje okvir u kojem mirovinci moraju funkcionirati. Pa ih ta i takva država u pravilu doživljava tek kao produženu ruku iste te politike, vladajuće naravno.

I onda se događa da mirovinci ponekad slijepo slušaju premijera i vladajuću stranku ulažući i kadrovirajući sukladno njihovim interesima, umjesto da im je na prvome mjestu član njihova fonda. Čovjek koji svaki mjesec izdvaja u obvezni mirovinski fond, štedi u tom fondu nadajući se kako će mu se uloženi novac jednog dana višestruko isplatiti.


I zato, dragi moj Plenki, okani se prijetnji i obračuna s fondovima koji su iznevjerili tvoja očekivanja u Fortenovi. To nije novac HDZ-a i Vlade, već moj i naš novac. To su naše buduće mirovine i da ti na pamet nije padalo da ih povlačiš u državnu blagajnu i onda dijeliš i trošiš kako ti se prohtije.

Vezani članci

Najčitanije