Država će (opet) preuzeti upravljačka prava nad bolnicama

Darko Koren: Taj scenarij smo već prošli i završio je fijaskom. Bez potpunog resetiranja zdravstvenog sustava, ovo će biti samo kozmetička promjena


Reforma upravljanja zdravstvenim ustanovama bit će tema sastanka koji je za sljedeći tjedan dogovoren sa županima i svim akterima koji su uključeni u upravljanje bolnicama.
Župan Darko Koren više je puta govorio o mogućnosti prema kojoj je vrlo izgledno da će u dogledno vrijeme upravljanje Općom bolnicom Koprivnica i ostalim županijskim bolnicama preuzeti država.

Župan Darko Koren / FOTO IVAN BRKIĆ

Dogodi li se takav scenarij, a on je više nego izgledan, neće to biti neviđena situacija jer stavljanje županijskih bolnica pod upravljačku kapu države već se dogodilo u vrijeme Vlade Zorana Milanovića kad se njegov ministar zadužen za zdravstvo Rajko Ostojić, pod agendom smanjenja troškova u zdravstvu i nagomilanih gubitaka bolnica, odlučio na potez sličan aktualnom ministru zdravstva Viliju Berošu. Tada se naša bolnica našla pod upravljačkim patronatom države, a kad su u Zagrebu shvatili da stvari ne funkcioniraju onako kako su zamislili, vratili su upravljačka prava županiji.
Ipak, dogodila se jedna značajna stvar iz te mini reforme to jest sanacijskog programa. Za vrijeme upravljanja države zdravstvenim ustanovama, dugovi su se još više nagomilali. Onaj koprivničke bolnice vrti se oko 100 milijuna kuna.
Kako je više puta iz Ministarstva zdravstva rečeno, u proces preuzimanja županijskih bolnica ide se s ciljem objedinjenja javnih nabava i objedinjavanja usluga na regionalnoj razini što bi u konačnici, za pretpostaviti je, moglo dovesti do transformacije županijskih u regionalne bolnice.

Darko Koren, iako još ne zna što će ga dočekati idući tjedan na Zagrebačkoj prezentaciji skeptičan je prema onome što je do sada čuo.
– Samo preuzimanje bolnica, odnosno prenošenje upravljačkih prava sa županija na državu, a tome smo već svjedočili, nije nikakvo rješenje višegodišnjeg problema gomilanja dugova u zdravstvu. Cijeli sustav potrebno je iz temelja resetirati i postaviti ga na zdrave temelje jer ovakvo stanje postaje neodrživo – rekao nam je Koren.
Za njega problem proizlazi iz jednostavne računice, premalo novca izdvajamo u odnosu na ono koliko zdravstvo troši.
Kaže da je županijama naćelno svejedno tko će upravljati bolnicama jer one ionako ne mogu utjecati na prihode, a niti na rashode. Jedino što mora jest prikazivati dug bolnice u konsolidiranom proračunu što baš i ne ostavlja dobar dojam na onoga tko iščitava takav proračun.

– Prihodi su određeni bolničkim limitima koje određuje HZZO, a rashode u najvećem dijelu diktiraju kolektivni ugovori kojima su propisane plaće zaposlenika što ujedno predstavlja najveći izdatak bolnica. Značajan gubitak stvaraju i troškovi za lijekove – otkriva Kore.
Vlada ili onaj tko upravlja bolnicama morat će iznaći snage i presjeći, odnosno otvoreno kazati građanima da je ovakav zdravstveni sustav neodrživ. Koren kaže da bez pronalaženja načina za povećanje prihoda i smanjenja rashoda, ova najavljena upravljačka reforma bit će samo kozmetički potez kojim se neće anulirati suštinski problemi, a to je nedostatak balansa između prihoda i rashoda u zdravstvenom pa tako i bolničkom sustavu. Rashode je, smatra, jedino moguće smanjiti tako da se suzi opsega besplatnih usluga, većim participativnim udjelom građana, to jest uvođenjem dodatne police osiguranja ili sličnim projektom.


Na upit je li realno očekivati od Vlade da traži veća izdvajanja građana za zdravstveni sustav s obzirom na to da bi se radilo o nepopularnom političkom potezu, naš sugovornik odgovara da nije na njemu da razmišlja o tome što je jest ili nije politički mudro za Vladu, ali činjenica ostaje da ona odgovara za funkcioniranje cijelog sustava.
Svako malo, kaže, nedostaje par milijardi kuna za lijekove pa situaciju iz gliba izvlači ministar financija jer će u suprotnom farmaceutska industrija, koja stalno prijeti, obustaviti isporuku lijekova. Takav scenarij će se dogoditi, vjeruje Koren, još do kraja ove godine.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com