Kad imaš pravu člansku iskaznicu, možeš i policajce mlatiti bez straha da ćeš završiti u pritvoru

To da su građani odavno izgubili povjerenje u državu, prilično je jasno svakome razumnom i ne treba posebno tumačiti i obrazlagati. Jednostavno, ljudi su u velikoj mjeri prestali vjerovati politici, policiji, pravosuđu, administraciji. I najveći je problem da je to povjerenje s vremenom sve manje, što znači da političke elite ne čine baš ništa da se percepcija promijeni.


Ovaj su tjedan uskokovci nakon podulje istrage uhitili vukovarskog župana iz HDZ-a i troje policajaca zbog sumnji da su lažirali prometnu nesreću koju je pijani župan počinio službenom županijskom limuzinom. Bilo je kobne noći dovoljno svjedoka koji su vidjeli da je upravo pijani župan vozio taj auto, a ne njegov trijezni rođak koji je kasnije došao, ali policija je odlučila gurati županovu verziju priče.

Nedavno je pak Uskok uhitio i šefa Policijske postaje Sisak kojeg se tereti za kazneno djelo trgovanja utjecajem. Navodno je pokušao ‘pomoći’ lokalnom moćniku kojeg su policajci istraživali zbog sumnje u kazneno djelo pronevjere te su mu oduzeti mobilni uređaji. Kažu da je šef policije tražio od podređenih koji su radili na tom predmetu da vrate mobitel moćniku. Jer su u mobitelu bile i poruke koje mu je on slao.

Svi mi znamo da je često tako, ali posebno je razorno kad se to – s vremena na vrijeme – potvrdi i službenim istragama. A što to znamo? Pa to da nismo isti pred organima progona, da će moćnici u pravilu proći bolje od nas za ista nedjela i nepodopštine. Jednom je to prometni prekršaj i prometna nesreća, drugi put neplaćanje poreza i poslovne muljaže. Sustav je visoko politiziran, na čelna mjesta u brojnim institucijama postavljeni su podobni, a ne sposobni. Oni koji potom štite svoje stvarne ‘šefove’, političke moćnike koji ih drže na tim pozicijama.

I o pravosuđu smo na ovim stranicama već prosuli tone slogova, a svako malo nas taj isti kancerogeni sustav podsjeti da smo počesto u pravu. Ipak, ovdje ćemo opet ponoviti ono što – s obzirom na višedesetljetno osobno iskustvo sa sudovima diljem zemlje – stalno trubimo: u sustavu ima sjajnih, poštenih i do zadnje kapi krvi profesionalnih i principijelnih sutkinja i sudaca. No, oni nikad ne dolaze do izražaja jer je oko njih toliko toga trulo i bolesno. A nitko to ne liječi i ne odstranjuje.


Protekli vikend u našem se susjedstvu, u Trnovcu Bartolovečkom, dogodio ozbiljan incident, kasnije i priličan skandal. Agresivna trojka najprije je u lokalnoj krčmi oko ponoći počinila pravi rusvaj i tukla goste, a kasnije su fizički napali i dvojicu policajaca koji su pozvani u pomoć. Policija je kasnije izvijestila da su napali njihove službenike ‘na način da su ih naguravali i udarali rukama i nogama po tijelu. Zbog toga su policijski službenici nad istima započeli uporabu sredstva prisile, i to tjelesnu snagu’. 

„Kad su trojica napadača srušila jednog od policajaca na tlo te ga počeli gušiti, drugi je policijski službenik poradi visokog intenziteta i dinamike napada, zbog odbijanja napada spomenute trojice na drugog policijskog službenika, u krajnjoj nuždi, ispalio upozoravajući hitac iz službenog vatrenog oružja u zrak“, stoji u policijskom izvještaju.

Policajac je, dakle, morao pucati iz pištolja da svome kolegi spasi živu glavu. I što se onda dogodilo? Sutkinja istrage ispitala ih je i pustila na slobodu, unatoč fizičkom napadu na policajce i pogibelji kojom su bili izloženi. Mediji su kasnije doznali kako je jedan od napadača moćni poduzetnik i utjecajni lokalni HDZ-ovac te šef kluba vijećnika u općinskom parlamentu, a drugi njegov sin. O tome zašto su pušteni da se brane sa slobode nema službenog tumačenja sutkinje koja im nije odredila pritvor. Mi joj se, naravno, nećemo miješati u posao, ali ipak ćemo javnost podsjetiti na par friških slučajeva fizičkog napada na policiju na dužnosti u našem kraju. 

Tako je, primjerice, lani u kolovozu jedva punoljetan vozač (18) fizički napao i ozlijedio prometnog policajca koji ga je bio zaustavio u kontroli prometa na državnoj cesti prema Goli. Policajci su agresivnog balavca na koncu uspjeli svladati, staviti mu lisice na ruke i pospremiti ga u pritvor. Zaradio je kaznenu prijavu za napad na službenu osobu te je odmah predan pritvorskom nadzorniku.

U rujnu lani pak 41-godišnjak je oko 23.50 sati u mjestu Kalnička Kapela pobjegao policiji koja ga je htjela zaustaviti na cesti te ih je fizički napao kad su ga htjeli privesti: „Jednog policijskog službenika snažno je odgurnuo, dok je drugog službenika udario rukom u glavu i nanio mu tjelesnu ozljedu, a sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždin odredila mu je istražni zatvor.


Dvije godine ranije vozač (37) iz Koprivnice fizički je napao policajku i policajca nakon što su ga oko 2 sata iza ponoći zaustavili u redovnoj kontroli prometa. Odmah je završio u zatvoru. Ima toga još koliko vam srce želi. Više, primjerice, i ne pamtimo uhićene i pritvorene vozače koji su proteklih godina bježali pa automobilom nasrtali na policajce koji su morali skakati s ceste. 

Ne sjećamo se da ih je istražni sudac ikad pustio nakon što su osumnjičeni za napad na službenu osobu. I u svim slučajevima koje smo vam nabrojili napadači na policiju imali su jednu veliku otegotnu okolnost – nisu bili važni članovi HDZ-a. I kad vam mi onda smrtno ozbiljni savjetujemo da se učlanite ili odselite – vi nam se smijete.

FOTO: IVAN BRKIĆ

Vezani članci

Najčitanije