Kladionice i kockarnice radit će nedjeljom, a uništavaju obitelji kao korov povrće

Solidarnost s radnicima u trgovini dovoljan je razlog da se pozdravi inicijativa zabrane nedjeljom. O načinu njegove provedbe može se debatirati i priznajemo da se u predloženom Zakonu nalazi niz nelogičnosti, no stavimo ih sada po strani i usmjerimo se na motiv koji je bio glavni pokretač motora koji nas je dovezao do aktualne zabrane koja će se primjenjivati u 2023. godini.


Dakle, pobornici neradne nedjelje uglavnom su svoju inicijativu temeljili na tome da je radnicima i kupcima sedmog dana u tjednu mjesto uz obitelj, a ne u modernim svetištima koje krstimo imenom trgovački centri.

Plenkovićeva Vlada očito je zaključila da će joj predloženi Zakon donijeti političke bodove jer nemali je broj radnika u trgovini koje, kako posredno, tako i neposredno, kači rad nedjeljom.

Istina jest da bi i drugi radnici željeli nedjelju provesti pod okriljem svog doma, ali bolna je istina prema kojoj je gotovo nemoguće udovoljiti svima zbog prirode kapitalizma u kojem je nezamislivo zaustavljanje proizvodnih procesa jer bi to značilo znatan pad BDP-a, smanjeni priliv novca u proračune i tako dalje i tako bliže.

S druge strane, postavlja se pitanje zašto se zabranom nisu obuhvatila žarišta iz kojih se širi ovisnost koja nemilice uništava obitelj, koja produciraju nasilje unutar četiri zida, neimaštinu, potiče lihvarenje i ostale društveno devijantne pojave. Riječ je o kockarnicama i kladionicma.


Provedena istraživanja pokazala su kako je u Hrvatskoj 50.000-100.000 ljudi pogođeno ovisnošću o kockanju što je više nego zabrinjavajuća brojka. Problem je još veći ako uzmemo u obzir da ova ovisnost, kao i svaka druga, ne pogađa samo kockara nego u prosjeku četiri do osam osoba iz njegove najbliže okoline, najčešće roditelje, supružnike, djecu, kolege na poslu i prijatelje.

Stoga se postavlja pitanje, nije li se zabranom moglo zagrabiti u malo veći bazen djeltanosti. Kockarnice i kladionice samo su jedan od mogućih primjera.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com