[KOLUMNA] Administracija ne bira ni vrijeme ni mjesto kada će vas zaskočiti

Završetak jednog razdoblja je početak drugog. Još malo i počinje nova godina, nova nada i vjera da će samo za koji dan biti sve bolje nego je bilo do zadnjeg dana stare godine.


Te zadnje dane stare godine odlučila sam provesti opušteno i bezbrižno. Znala sam da sam sve poslove odradila savjesno i na vrijeme. Nisam se imala za što brinuti. Jedina zadaća bila mi je osmisliti kako ću slobodno vrijeme provesti na što kvalitetniji način s onima za koje nisam imala dovoljno vremena tijekom protekle godine. Tako sam mislila da će i biti. Moji planovi ubrzo su se rasplinuli kao mjehurić od sapunice. Zbog čega? Zbog društvene pojave zvane administracija.

Ta neželjena pojava društva je spremna na sve. Ne bira ni vrijeme, ni mjesto, ni osobu koju će zaskočiti. A kad se ta „pijavica“ oplete oko nekog nema mogućnosti da joj se otme. Pitam se tisuću puta tko ju je osmislio, tko ju je uveo u život nas građana? Kome ta neželjena pojava služi, osim što građanima zagorčava život? Oni iz administracije u stanju su vas pronaći i na drugoj planeti. I mene su pronašli iako nikome nisam rekla kuda idem. Ta administracija zna sve o svima, o tome tko i kada, s kim, zašto, zašto nešto nije, zašto nešto je bez obzira da li je važno ili nevažno. Na moj upit zašto je baš toliko važno i hitno taj podatak dostaviti sad i odmah i ne može li čekati dok se ne vratim u svoj grad, odgovor je bio kratak i jasan: NE! To je tako i tako mora biti!

Nije tu bio kraj „borbe“ s administracijom. Ne ispunim li traženo postoji kazna. Čak i prijetnja ako odbijem biti poslušna. Za moj neposluh posljedice će osjećati i oni za čija se prava nastojim izboriti. Još sam se jednom ohrabrila i upitala čemu služi taj podatak, ta prazna kućica na papiru da ja moram prekinuti svoj odmor i vratiti se kući? Administracija je oštro odgvorila – “To moramo imati!”. Zašto ga moraju imati nisu rekli. Inzistirala sam i dalje. Hoće li se nečiji život promijeniti na bolje ako dostavim traženo? Neće, ali upisati se mora! Ostaje mi samo pitati se i dalje čemu služi to suvišno, nepotrebno i besmisleno administriranje osim što košta sve nas građane koji plaćamo porez.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com