Mario Švegović jedini kandidat za predsjednika županijskog HSS-a

Mario Švegović 12. srpnja postaje novi predsjednik Županijske organizacije HSS-a, ali pod uvjetom da se do tada ne dogodi neki veći tektonski poremećaj među „seljacima“ što je, barem za sada, malo izgledno. Načelnik Općine Koprivnički Ivanec spomenutog će datuma, kao jedini kandidat na izvanrednoj izbornoj skupštini, na vodećoj stranačkoj funkciji zamijeniti privremenog šefa Županijske organizacije Hrvoja Petrića.

Podsjetimo, drama oko izbora vodećeg čovjeka stranke počela je onog trenutka kad se dotadašnji predsjednik Mladen Mađer u Saboru priklonio grupaciji Milana Bandića. Na provedenim unutarstranačkim izborima kandidati za županijskog šefa stranke bili su Hrvoje Petrić, Mario Švegović i Mario Hudić. Dva Marija u prvom krugu izbora dobila su podjednak broj glasova, a najviše pristaša imao je Petrić. Tada je javnim glasanjem, na prijedlog predsjednika HSS-a Kreše Beljaka, odlučeno da se automatizmom izabere Petrića za predsjednika. Švegović i Hudić, razumljivo, bili su nezadovoljni ovakvim ad hoc imenovanjem pa je nakon toga uložena žalba koja je rezultirala rješenjem Predsjedništva HSS-aiz kojeg proizlazi da je Petrić izabran nestatutarno. Njemu je dan rok od tri mjeseca da kao vršitelj dužnosti predsjednika pripremi nove izbore.

Kako doznajemo, novi izbori bit će održani 12. srpnja u koprivničkoj Gradskoj vijećnici i tada će županijski HSS, još jednom u nizu, pokazati svoj demokratski potencijal kod izbora vodećih ljudi stranke.

Iz izvora bliskog vrhu stranke doznali smo da je iz središnjice HSS-a dan naputak da se pri izboru županijskog predsjednika i njegovih zamjenika za svaku funkciju istakne samo jedan kandidat. Članstvu je dano da odluči tko će biti kandidati bez protukandidata.

Navodno je Hudić kazao da se odriče svoje kandidature ako će taj jedan i jedini kandidat za predsjednika biti Švegović. S tim se prijedlogom složio i Petrić.

Ipak, Švegovićev put do predsjedničke funkcije nije u potpunosti siguran, jer na glasačkim listićima članstvo će morati zaokružiti slaže li se ili ne slaže s izborom Švegovića za svog županijskog šefa. Nedovoljan broj pozitivnih odgovora, što je malo vjerojatno, ali moguće, rezultirao bi novim izvanrednim izborima.

U telefonskom razgovoru s Mariom Švegovićem potvrđeno nam je da je jedini kandidat.

– Moja kandidatura je jednoglasno prihvaćena i sada ostaje zadnji korak, a to je potvrđivanje mene kao predsjednika na izvanrednoj izbornoj skupštini – kazao nam je Švegovi i dometnuo da se ovakvim rješenjem privodi kraju turbulentno razdoblje za HSS.

– Sada se možemo u miru pripremati za nadolazeće izbore – zaključio je Švegović

Hrvoje Petrić također je potvrdio da se povlači iz unutarstranačke utakmice te i on smatra da je takav ishod najbolji za stranku.

Mario Hudić nije se javio na naš telefonski poziv.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com