Najviše se umire od srčanog i moždanog udara, žene žive sedam godina duže, 129 umrlih mlađe od 65 godina…

Čak je 1068 osoba umrlo izvan bolničke ustanove u 2022. godini, prema podacima Mrtvozorničke službe Koprivničko-križevačke. Uznemiruje podatak prema kojem je 129 umrlih osoba mlađe od 65 godina.


Prošle godine na bolničkim posteljama umrlo je 794 pacijenta, a od tog broja njih 158 imalo je koronu.

– Najveći broj, njih 192, preminulo je na Odjelu intenzivne medicine, a nakon toga slijedi Odjel nefrologije, Odjel za plućne bolesti te Odjel za infektivne bolesti – crne brojke na sjednici Županijske skupštine u srijedu iznijela je predsjednica Povjerenstva za nadzor nad radom mrtvozornika prof. dr. sc Elizabeta Horvatić.

Iz navedenih podataka dolazi se do zaključka da je u našoj županiji ukupno preminulo 1862 osobe.

– Mrtvozornici su, kada je uzrok smrti bio nepoznat ili su sumnjali na nasilnu smrt, preporučili obdukciju. Tijekom 2022. godine obducirano je 35 umrle osobe – iznijela je Horvatić. Prema njenim riječima najčešći uzroci nasilne smrti su prometne nesreće, ali i umiranja izazvanih vatrenim oružjem, vješanjem, trovanjem te utapanjem.


Govoreći o uzrocima smrti, predsjednica Povjerenstva je istaknula da se u našoj županiji najviše umire od srčanog ili moždanog udara te od zloćudnih bolesti.

Interesantan je i podatak prema kojem je prosječno trajanje života za žene 80, a za muškarce tek 73 godine.

– Nemoguće je statistički interpretirati broj umrlih bez broja rođenih. Dakle, prošle je godine u koprivničkoj bolnici rođeno je 697, a izvan bolnice 170 djece. Zbir navedenih podataka nam govori da je u našoj županiji rođeno 867, a umrlo 1862 osoba. Iz navedenog proizlazi da je rođeno samo 47 djece na 100 umrlih što su do sada najgori zabilježeni podaci za našu županiju – zaključuje Horvatić i domeće kako iznesena statistika govori da i dalje nema prirodnog obnavljanja stanovništva.

Vezani članci

Najčitanije