Naučile su i već zaboravljene tehnike faldanja i šlinganja seoskih haljina

O radu udruge Hrvatska žena iz Ferdinandovca, nedavno smo razgovarali s njezinim članicama i predsjednicom Jelkom Prevedan. Udobno se smjestivši u toploj prostoriji, od sugovornica smo saznali da udruga živi više od sedam desetljeća. O njezinom osnivanju i radu kroz protekle godine govorila nam je Ljubica Penezić čija je majka Rozalija bila dugogodišnja članica.


– Na žalost, pisana dokumentacija koja se odnosi na prvih 40 godina postojanja je uništena poplavom prostorije u kojoj se čuvala. Na sreću, još ima živih članica čija sjećanja dosežu gotovo do samih početaka stvaranja Udruge. Od 1986. godine postoje pisani materijali u obliku zapisnika pa su oni korišteni kao osnova za to razdoblje opisano u publikaciji o Udruzi. Kao i u mnogim drugim mjestima, i u Ferdinandovcu je odmah po završetku drugog svjetskog rata, 1945. godine osnovano društvo žena pod nazivom Antifašistički front žena. Od tridesetak članica, za prvu predsjednicu izabrana je Kata Debeljak. U to je vrijeme Ferdinandovac imao oko 3000 stanovnika, a udruga žena je u suradnji s vatrogascima brinula o društvenom životu sela. Udruzi je pristupalo sve više mladih žena, domaćice, službenice i učiteljice. Organizirale su zabave, a od dobivenog novca žene su putovale diljem Jugoslavije. Šezdesetih godina na scenu stupa nova generacija mladih žena na čiju inicijativu Udruga mijenja ime u Suvremena žena Ferdinandovac – kazala je naša sugovornica koja je i autorica već spomenute publikacije.

Za narednu predsjednicu izabrana je učiteljica Zlata Kukuljica, Udruga se stabilizirala, a članice su složno krenule u nove aktivnosti. Uređivale su naselje, a u suradnji s DVD-om organizirale su zabave gotovo svaki tjedan. Od zarađenog novca kupovale su novo suđe i pribor za jelo koji su iznajmljivale drugim udrugama i privatnim osobama za svadbe ili zabave. U sklopu udruge osnovan je i pjevački zbor i folklorna grupa koju je vodila učiteljica Elizabeta Topolčić. Jedno vrijeme predsjednica je bila Anica Grgičin a potom je Udrugu vodila Terezija Regvar koja je vodila i Dramsku skupinu. Od tad su se komični igrokazi niz godina prikazivali za svaki Dan žena, a predstave su bile izuzetno posjećene, saznali smo od starijih članica Udruge.

Izgradile mjesto

Žene su sudjelovale i u rušenju stare dvorane Društvenog doma, zajedno s muškarcima čistile staru ciglu i sudjelovale u izgradnji i uređenju novog Društvenog doma. U to je vrijeme od prikupljene članarine i donacije Općine, kupljen inkubator za liježenje pilića, a novcem od njihove prodaje kompletirano je posuđe za iznajmljivanje. Godine 1982. iz Udruge je proizašao i KUD koji je nastavio samostalno djelovati, a udruga žena postupno se prestala baviti kulturno-umjetničkim radom. Uz organiziranje zabava i koncerata tadašnjih estradnih zvijezda, članice sudjeluju svojim prodajnim izložbama slastica na Picokijadi i Podravskim motivima, osvajajući nagrade za najbolje kolače. Također su redovito sudjelovale u dobrovoljnom darivanju krvi te u raznim drugim humanitarnim akcijama.


Devedesetih godina proteklog stoljeća predsjednica je bila Nada Fuček. Nakon nje, funkcija predsjednice pripala je Mariji Kudumiji, pa Nadici Štefoković, da bi vodstvo Udruge preuzela sadašnja predsjednica Jelka Prevedan. Tijekom godina imena Udruge se mijenjaju, a današnji naziv Udruga Hrvatska žena Ferdinandovac dobiva 1999. godine.

O aktivnostima u to vrijeme govorila nam je i Terezija Mikulec koja je na nagovor sestre postala članica udruge 1998. godine.

Svestranost

– Uz niz redovitih aktivnosti organizirana su i predavanja o promicanju zdravstvene kulture žena te upoznavanje i prevencija najčešćih ženskih bolesti. Također, mnogo smo putovale po zemlji i inozemstvu, a meni osobno najdraže bile su posjete i kupanje u toplicama – kazala je naša sugovornica.

Tajnica Kristinka Maletić i predsjednica Jelka Prevedan / Foto: Mirko Lukavski

Jedna od dugogodišnjih članica udruge je i Valentina Horvat. Ona je u Ferdinandovac došla iz okolice Čazme pred 35 godina, a u Udrugu se kasnije učlanila na nagovor pokojne kolegice Ivančice Marijanović. Valentina se brzo uklopila u novo društvo, a danas vodi kreativne radionice na kojima nastaju raznovrsni suveniri od prirodnih materijala.


– Naša udruga ima pedesetak članica koje daju svoj doprinos razvoju društvenog života u Ferdinandovcu. Surađujemo s Općinom i svim ostalim udrugama u našem naselju. Uređujemo stakleni paviljon u centru mjesta nekoliko puta godišnje. Za Dane Općine već nekoliko godina pečemo lepinje za koje utrošimo stotinu kilograma brašna, a pečemo ih u tri kotla. Također pečemo i više vrsta kolača. Naše članice Marija Fuček i Nadica Štefoković sudjelovale su u izboru Najuzornije seoske žene i uspješno prezentirale svoje gospodarstvo, ali i našu Udrugu. Prije nekoliko godina organizirale smo kreativne radionice Ženska posla na kojima su (pokojna) Marija Kovač, i Marija Runjić našim članicama pokazivale već zaboravljene tehnike faldanja i šlinganja haljina iz naše narodne nošnje. Uz mnogobrojne aktivnosti, za Božić, Valentinovo, Uskrs, glavna manifestacija odvija se pod nazivom Naših ruku djelo na kojoj izlažemo radove koji su nastali tijekom cijele godine. Tada nam iz naše i susjedne županije u goste dođu i predstavnice srodnih udruga s kojima izmjenjujemo iskustva i stječemo nova prijateljstva – završila je razgovor predsjednica Prevedan i dodala da se sve aktivnosti Udruge mogu pratiti na njihovoj Facebook stranici. Mirko

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com