Nedostaje antibiotika i lijekova na bazi ibuprofena i paracetamola

Zbog dugovanja države veledrogerijama navikli smo da krajem i početkom svake godine svjedočimo nestašici brojnih lijekova na tržištu. Riječ je o umjetno stvorenoj nestašici kojom se želi natjerati državu da plati svoja dugovanja.
No, posljednjih nekoliko mjeseci potrošači medikamenata susreli su se s novim oblikom nestašice, odnosno onom kojoj se korijen ne nalazi na relaciji trgovaca lijekovima i države. Ustvari, nestašica ovaj puta nije ekskluzivna pojava koja kači hrvatske pacijente, nego je postala sveprisutna i u drugim europskim državama.


Prema pisanju Deutsche Welle u Njemačkoj trenutno nedostaje antibiotika, lijekova protiv bolova i za snižavanje krvnog tlaka te lijekova za oboljele od raka i protiv želučanih tegoba. Posebno zabrinjavajuće jest to što se na ljekarničkim policama sve rjeđe mogu naći sirupi koji sadrže paracetamol ili ibuprofen. Budući da djeca ne mogu gutati tablete, ova nestašica posebno zabrinjava roditelje.
Razlog ove sveprisutne nestašice pojedinih lijekova u Europi nalazi se u tome što ih se farmaceutskim tvrtkama više ne isplati proizvoditi. Nestašica osnovnih sirovina za njihovu proizvodnju dovela je do ubrzanog rasta cijena proizvodnje. Zdravstvena osiguranja godinama ne dižu subvencije za, na primjer, bočice paracetamola pa se pojedini lijekovi proizvode s nemalim gubitkom.

Takva situacija prema zakonu spojenih posuda polako, ali sigurno prelijeva se i u Hrvatsku. Pacijenti se sve češće vraćaju iz ljekarni svom liječniku kako bi im ovaj propisao neki zamjenski lijek jer prvotni koji su tražili više nije dostupan.
Ravnateljica Ljekarni Koprivnica Irena Hadelan u telefonskom razgovoru nam je potvrdila kako je posljednjih godinu dana sve očitija nestašica lijekova na bazi paracetamola te ibuprofena.
– Nedostatak tih lijekova izraženiji je u ovim zimskim mjesecima kad je povećana potražnja za njima zbog raznih virusnih infekcija – kaže nam Hadelan. Tvrdi da to i nije tako veliki problem jer ljekarnik u pravilu može na licu mjesta izdati pacijentu neki zamjenski lijek koji je jednako učinkovit kao i traženi.
Tu grupu lijekova, kaže, nije problem nabaviti samo od jednog dobavljača, nego se on ističe u komunikaciji sa svima prisutnim dobavljačima na našem tržištu. Naime, proizvodnja je otežana zbog nedostatka osnovnih sirovina koje su sastavni dio lijekova.

Neslužbeno smo od jednog proizvođača lijekova doznali da problem doista postoji u nabavi osnovnih sirovina za proizvodnju spomenute grupe lijekova. Njih sve češće nema na tržištu ili dolaze u nedostatnim količinama, a njihovi dobavljači pri isporukama debelo prelaze zadane rokove.
Ravnateljica Ljekarni Koprivnica kaže da je problem veći kad se u obzir uzme sve veća nestašica pojedinih antibiotika koje kupci mogu dobiti u ljekarni isključivo na recept. Njima se na licu mjesta ne može izdati zamjenski lijek pa se pacijenti moraju vraćati svom liječniku ili ga na drugi način kontaktirati kako bi im prepisao novi recept. Razlog nestašice antibiotika, rečeno nam je, također leži u teško nabavljivoj supstanci za njihovu proizvodnju.

Na upit kakva je situacija danas s prodajom lijekova podložnih nestašici, Hadelan nam odgovara da se situacija mijenja iz dana u dan te da se ne može govoriti sa sigurnošću što nam donosi sutra. Uglavnom, kada lijekovi stignu na njihove police, količinski ih je manje nego što ih je bilo za boljih vremena.
Hadelan nam kaže da je u svom domu dobro imati kutijicu tableta za snižavanje temperature ili onih protiv bolova. No istovremeno moli građane da ne stvaraju veće zalihe lijekova jer će ih tako uskratiti onima kojim su oni neophodni.
– Osim toga, valja paziti i na rok trajanja pojedinog lijeka jer događa se da su oni u kućnim ljekarnama nedjelotvorni s obzirom na to da njihova osnovna supstanca s vremenom prestane djelovati – kaže Hadelan i upućuje građane da obavezno pročitaju upute o tome kako čuvati lijekove jer ne mogu se svi skladištiti na sobnoj temperaturi


Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com