Nezavisni gradonačelnici i načelnici u novoj platformi

Hrvatska politička scena postala je bogatija za novu platformu koja okuplja nezavisne gradonačelnike i načelnike u želji za još snažnijim povezivanjem, kako kažu njihovi članovi, druge po snazi političke opcije u Hrvatskoj. Udruga nezavisnih gradonačelnika i načelnika za sada okuplja 40-ak članova iz cijele države, a među njima su i predstavnici Koprivničko–križevačke županije, Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca, Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca, Danijel Zvonar, načelnik Općine Kalinovac te Petar Dombaj, načelnik Općine Drnje.

Članove Udruge nezavisnih, danas, u ponedjeljak, u 11 sati primio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, u Banskim dvorima.

Iako se ne vide kao klasična politička platforma ova, slobodno možemo reći, politička udruga mogla bi svojim okupljanjem prouzročiti velike probleme već ionako načetim političkim mastodontima u dvije hrvatske najveće političke stranke.

– Glavni cilj jest povezivanje nezavisnih aktera na političkoj sceni Hrvatske jer smo osjetili da nam je potrebna snažnija međusobna komunikacija kako bismo prema institucijama mogli nastupati s još artikuliranijim prijedlozima. Ima nas mnogo u svim krajevima države i da bismo nešto napravili i na nacionalnoj razini, logično je bilo da se povežemo – objasnio nam je Hrvoje Janči koji je i potpredsjednik Udruge.

Udruga ima četiri potpredsjednika, svaki dolazi iz jedne od hrvatskih regija, a predsjedatelj će se ciklički rotirati na godišnjoj razini.

– Nismo klasična politička platforma nego skupina nezavisnih ljudi koja je uspješno krenula u borbu protiv političkih stranaka, a svakako nismo ni neki novi MOST što nam se želi imputirati. Mi smo se u našoj županiji okupljali i prije lokalnih izbora na inicijativu saborskog zastupnika Željka Lackovića – rekao je Janči.

Za istaknuti je kako je naša županija jedna od „najnezavisnijih“ u Hrvatskoj. Od 57 gradskih vijećnika 23 su nezavisna, imamo dva gradonačelnika, osam županijskih vijećnika i dva nezavisna načelnika općina.

Prema istraživanjima koje je proveo Ivica Relković, nekadašnji strateg spomenutog MOST-a, nezavisni u Hrvatskoj su druga politička grupacija po snazi i to sada nastoje još više kapitalizirati.

– Uzdrmali smo političke strukture na lokalnim razinama, no nismo se udružili kako bismo izašli kao zajednička politička opcija na idućim nacionalnim izborima  jer udrugama to nije ni dozvoljeno. Osnovni cilj je međusobno povezivanje – kazao je Janči.

Upravo to povezivanje u fokus stavlja i križevački gradonačelnik Mario Rajn koji kaže kako je ovo dobar put za nezavisne, posebice što u Udruzi nema nikakve riječi o ideološkim, političkim zasadama nego se govori isključivo o projektima i načinima kako poboljšati funkcionalnost u radu unutar svojih sredina.

– Poanta je da se razmjenjuju iskustva i da se jasno naglasi kako nezavisni uspješno djeluju u svim hrvatskim regijama. Primjerice, na sastancima smo do sada raspravljali o načinu kako kreirati dobar i realan proračun ili kako se uspješno prijavljivati na europske projekte. Svi imamo iskustva s time i te informacije treba podijeliti, mi, u biti, provodimo jednu projektno-funkcionalnu politiku – objasnio je gradonačelnik Rajn.

Bitno je da se kroz Udrugu promoviraju, ali i zaštite ideje koje kao pojedinci provode, dodaje križevački gradonačelnik, no ne slaže se u potpunosti s tvrdnjom svog đurđevačkog kolege da nisu političari.

– S razlogom nismo otišli u političke stranke, no smatram kako se ne možemo ne nazvati političarima jer djelujemo unutar političkog sustava. Izložili smo svoja imena i projekte građanima na izborima, oni su to prepoznali, a na nama je da to podignemo na još višu razinu. Kako će se to pravno zvati, udruga ili lista, nije toliko ni bitno, ali je izuzetno važno da zajedničkim snagama nastupimo prema primjerice ministarstvima ili drugim institucijama kako bismo izvukli što više možemo za naše građane u sredinama koje vodimo –zaključio je Rajn.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com