NOVI SINDIKAT / Podravkini menadžeri primaju 13 puta veće plaće od radnika

Predstavnici Novog sindikata, predsjednik Mario Iveković, glavni tajnik Tomislav Kiš i sindikalni povjerenik Davor Čajkulić, danas su na tiskovnoj konferenciji komentirali nedavno potpisan kolektivni ugovor tri reprezentativna sindikata u Podravki i poslovne rezultate Grupe Podravka.


– Naši članovi i mi kao sindikat nezadovoljni smo razinom primanja radnika tvrtke Podravka, budući da se radi o vodećoj prehrambenoj tvrtki u Hrvatskoj. Plaće radnika su na razini minimalne plaće, što se donekle uvećava neoporezivim primitcima. Ipak, smatramo da Podravka ima mogućnosti povećati plaće radnicima u većoj mjeri – rekao je na tiskovnoj konferenciji predsjednik Novog sindikata, Mario Iveković.

Također je informirao novinare da je Novi sindikat uputio dopis Martini Dalić, predsjednici Uprave Podravke, s prijedlogom sastanka o povećanju plaća.

– Novi sindikat nije reprezentativan u firmi, ali smatramo da je naša pojava rezultat nezadovoljstva radnika radom reprezentativnih sindikata. Poslovni rezultati Podravke za posljednjih nekoliko godina pokazuju da poslovanje ide jako dobro, da prihodi rastu, da su rashodi vrlo stabilni i da se dobit povećava iz godine u godinu. Žalosno je da plaće ne prate porast, osim u jednom segmentu – menadžerskih plaća i bonusa.

Prema objavama u javnosti, tvrde iz Novog sindikata, a koje Podravka nije demantirala, mjesečne menadžerske plaće iznose 70 do 80 tisuća kuna bruto i strahovito su narasle  u zadnjih 10-ak godina. Za usporedbu, radničke plaće će biti bruto oko 6000 kuna nakon povećanja ugovorenog kolektivnim ugovorom tri reprezentativna sindikata. Dakle, menadžeri imaju 12-13 puta veću plaću od radnika – objasnio je Iveković.


Jedan od sindikata potpisnika aneksa kolektivnog ugovora, PPDIV, hvali se da je ispregovaran paket u vrijednosti 40 milijuna kuna. Izračuni Novog sindikata pokazuju da se radi o manjem iznosu jer su vjerojatno u masu uračunali neke stavke koje do sada nisu bile obaveza propisana kolektivnim ugovorom, ali ih je Podravka svejedno isplaćivala. Također, u svom hvalospjevu Sindikat PPDIV ističe da je Podravka na početku rekla kako za povećanje plaća „ima točno nula kuna“.

– Iz činjenice da Uprava ne želi podizati radničke plaće možemo izvesti samo jedan zaključak – priprema za privatizaciju. Svaki kupac koji bi došao želi obaveze prema radnicima imati na što nižoj razini. To je ono čega se bojimo, jer Podravka je jedna od rijetkih preostalih domaćih vrijednih kompanija, a privatni vlasnici su prolazni vlasnici – zaključio je Ivekovid.

Davor Čajkulić, sindikalni povjerenik Novog sindikata za Podravku također se obratio novinarima i ispričao kako žive radnici.

– Radnici jedva preživljavaju, mnogo ljudi radi i dodatne poslove, da uspiju preživjeti. Žalosno da moramo raditi sa strane, a radimo u tako jakoj firmi. Prosjek nam je lijep, skoro državni prosjek, ali to za radnike u proizvodnji ne znači ništa. Mi zarađujemo do 5000 kuna, a radimo tri ili četiri smjene – naglasio je Čajkulić.

Na kraju je Novi sindikat istaknuo svoj zahtjev.


– Smatramo da se za radničke plaće može izdvojiti minimalno 100 milijuna kuna – stavku menadžerskih plaća i bonusa treba umanjiti za 20 milijuna kuna, a 80 milijuna kuna dobiti uložiti u radnike. Menadžeri bi i dalje bili u prilično ugodnoj poziciji, a radnički standard bi se značajno povećao – zaključili su.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com