Ogranak Matice hrvatske poziva na predstavljanje knjige Milana Lažete – Temšići, od Krča do Ladinca

Ogranak Matice hrvatske poziva na predstavljanje knjige Milana Lažete – Temšići, od Krča do Ladinca u petak, 5. travnja u 18 sati u Gradskoj knjižnici Franjo Marković Križevci. O knjizi i autoru govorit će Renata Husinec, autorova kći Silvija Lažeta, moderator Mate Maras, recenzent Marko Rimac te na koncu sam pisac Milana Lažeta.


U glazbenom dijelu programa sudjeluje pjevačka skupina Kulturno-umjetničkog društva Prigorje iz Križevaca. Prošle godine KUD je proslavio 15 godina kontinuiranoga rada. Zadnjih 8 godina stalni su predstavnici Koprivničko-križevačke županije na državnim susretima folklora i pjevačkih skupina. Predstavit će se izvedbama: Sunce je zašlo za visoke planine, Sjaj mjeseče ne zalazi i Ljepa moja ljivada zeljena.

Istinita priča o dva maloljetna dječarca – braći Vjenceslavu i Stjepanu Temšiću pok. Mije iz Krča (župa Madžarevo) koji su se bez igdje ikoga uputili u bijeli svijet. Ipak, Onaj Koji Sve Vidi i Sve Zna osvijetlio im je putove što ih dovedoše u Ladinec (župa Cirkvena). Ondje su se skućili i obitelji dobili te cirkvensku lozu Temšića začeli.

U istinitu priču o ladinečkim Temšićima podrijetlom iz Krča uključuje se priča o mladiću s juga – Milanu Lažeti iz Ričica u Imotskoj krajini. On živi kod tetke u Rovišću, polaznik je četvrtog razreda bjelovarske gimnazije, a ona – Nevenka Temšić Stjepanova iz Ladinca učenica sedmog razreda osnovne škole u Bjelovaru. Oboje su đaci putnici, a prvi put su se vidjeli ujesen 1960. u vagonu na kojemu je stajao natpis SAMO ZA ĐAKE. Devet godina poslije (13. prosinca 1969.) postali su muž i žena.

U godini obilježavanja 55. godišnjice sretnog braka Milan Lažeta predstavlja nam
knjigu u kojoj je na zanimljiv i dokumentirani način progovorio i o povijesnim temama kao
što su: Hrvatsko Kraljevstvo, Vojna krajina, Vlasi, Simeon – prvi marčanski grkokatolički
biskup i drugo.


U posebnom dijelu knjige autor opisuje rodoslovlje Temšića u župama Madžarevo i
Cirkvena, te Ježovita, Šanteka i Bobića u selu Ladinec. Knjiga obiluje brojnim fotografijama koje su svojevrsni svjedoci hrvatske baštine.

 

 

Vezani članci

Najčitanije