Podravka nakon našeg intervjua: Vrbek nije govorio istinu o plaćama i pregovorima

Prošlotjedni intervju Glasa Podravine i Prigorja s Davorom Vrbekom, regionalnim povjerenikom sindikata PPDIV-a i člana sindikalnog pregovaračkog tima u pregovorima koji se vode u Podravki oko za izmjena kolektivnog ugovora, izazvao je reakciju Uprave kompanije. Iz Podravke su nam maloprije poslali svoje očitovanje na pojedine dijelove razgovora.


Podravkino reagiranje prenosimo u cijelosti:

– Bez namjere da ulazimo u polemiku s članom pregovaračkog tima na strani sindikata i njegovim stavovima putem medija, želimo ipak reagirati na nekoliko neistinitih tvrdnji izrečenih u tekstu, radi objektivnog i istinitog informiranja javnosti.

Prije svega, u uvodu intervjua, između ostalog, rečeno je da se Podravka „još nije odlučila značajnije povećati plaće“ što nije točno. Plaće su u Podravki i Mirni, isto kao i primanja u Belupu, povećane s 1. ožujka ove godine, drugi puta u manje od godinu dana jer je prethodno povećanje provedeno 1. travnja 2021.

Novo, treće po redu, povećanje plaća i primanja koje je ponudila Uprava Podravke u sklopu pregovora o novom Kolektivnom ugovoru gospodin Vrbek prezentirao je na selektivan i nepotpun način, u nizu tvrdnji od kojih izdvajamo samo neke.


Paket za povećanje plaća i primanja koji je ponudila Uprava vrijedan je 24 milijuna kuna godišnje. Do sada realizirana povećanja plaća i primanja donijela su ulaganje u rast plaća vrijedan oko 55 milijuna kuna. Kada tome pribrojimo sadašnju ponudu Uprave, to znači povećanje ulaganja u plaće za oko 80 milijuna kuna u 20 mjeseci. Smatramo da ovo pokazuje da je Uprava predana povećanju plaća i kontinuiranom poboljšavanju materijalnih prava radnika te konstantnom poboljšanju uvjetima rada.

Namjera da se i dalje radi na rastu plaća jasno je komunicirana sindikatima kojima je ponuđeno i da se o novom povećanju plaća razgovara već sredinom sljedeće godine kada će biti puno jasnije kako očekivana recesija uz već postojeći višestruki rast cijena energenata i svih sirovina utječu na poslovanje kompanije.

Nadalje, netočno je da Uprava nudi povećanje plaća za 1,6 posto, jer ponuđeni mehanizmi povećanja plaća i primanja rezultiraju u očekivanom rastu plaća i primanja između 370 i 410 kuna mjesečno u odnosu na današnje plaće i primanja.

Također, u intervjuu je iznesena i netočna tvrdnja o izdvajanju 108 milijuna kuna za isplatu opcijskih dionica. Niti se izdvaja, niti se izdvajalo, niti će se izdvajati taj iznos za opcijske dionice. Model nagrađivanja kroz opcijske dionice ukinut je i nitko u Upravi i menadžmentu nema više pravo na takav model nagrađivanja. Međutim, Podravka je dužna poštivati ugovore o dodijeljenim opcijskim dionicama sklopljene u prošlosti, zbog čega menadžeri koji su imali ovakve ugovore imaju pravo realizirati svoje opcije.

U konačnici, smatramo da iznošenje nepotpunih i neistinitih informacija u medijima za vrijeme trajanja pregovora o novom Kolektivnom ugovoru nije primjereno odgovornom socijalnom dijalogu. Uprava Podravke želi nastaviti pregovore sa sindikatima izravno, za pregovaračkim stolom, sa zajedničkim ciljem, poboljšanjem primanja i uvjeta rada Podravkinih zaposlenika uz istodobno osiguravanje stabilnosti i održivosti poslovanja te sigurnosti radnih mjesta – piše u reakciji koju potpisuju Korporativne komunikacije.


Vezani članci

Najčitanije