Pojavile se krivotvorene novčanice

Krivotvorene novčanice u apoenima 500 kuna pojavile su se na području Podravine i Prigorja, izvijestili su u srijedu iz Policijske uprave Koprivničko-križevačke. Također doznajemo da su se slične novčanice pojavile na području Varaždinske i Međimurske županije.


– Ovim putem želimo upozoriti građane, posebno trgovce i djelatnike novčarskih ustanova, na pojavu krivotvorenih novčanica. Ako posumnjate na neispravnost novčanica, o tome obavijeste policiju na broj 192 ili svoje sumnje prijavite najbližoj policijskoj postaji – poručuju iz Policijske uprave.

Da bi se zaštitili od prijevara, odnosno kako biste provjerili autentičnost novčanica koje primite u ruke, dovoljno je slijediti upute Hrvatske narodne banke. Prema tim uputama, pomoću osjetila dodira moguće je razlučiti novčanicu od krivotvorine. Novčanica koja je izrađena od pamučnog papira ima mnogo veću izdržljivost od krivotvorine koja je otisnuta  na celuloznom papiru.

Vidom možemo na novčanici potražiti vodeni znak, zaštitnu nit i providni prozorčić. laganim titranjem provjeravaju se slike aplicirane na metaliziranu foliju i elementi tiskani prelijevajućom bojom.

Vezani članci

Najčitanije