Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP – Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG) i Jasenkom Vukšić, predsjednicom Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH), uspješno su okončali kolektivne pregovore i potpisali Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo – sedme izmjene i dopune (KUG).
Važeći Kolektivni ugovor za graditeljstvo sklopljen je 2015. godine, a prethodne šeste
izmjene i dopune ugovorene su 2023. godine.
– Iako je od ugovaranja prethodnih izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za graditeljstvo (KUG), sklopljenih krajem srpnja prošle godine proteklo tek sedam mjeseci, sukladno novim ekonomskim okolnostima socijalni partneri Sedmim izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora, u cilju održivog razvoja građevinskog sektora, dodatno jačaju važnost njegove učinkovite primjene i položaj radnika, poručili su iz Sindikata.


U okolnostima dugotrajnog manjka radne snage, posebno domaćih građevinskih radnika, i
još uvijek znatno nižih plaća (bruto plaće u graditeljstvu su oko 24 posto niže od prosjeka),
HUP-Udruga poslodavaca graditeljstva i Sindikat graditeljstva Hrvatske od 1. travnja podižu najniže osnovne plaće utvrđene Tarifom Kolektivnog ugovora za sve grupe i podgrupe složenosti poslova i sva radna mjesta u građevinarstvu.

U odnosu na važeću osnovnu plaću koja je ugovorena od 1. rujna prošle godine,
socijalni partneri od 1. travnja osnovnu plaću podižu u rasponu od 7 do 13 posto. Izraženo pak u usporedbi s 2022. godinom, rast plaća iznosi između 17 i 25 posto, dok to znači da su u usporedbi s 2020. godinom osnovne plaće građevinskih radnika rasle su između 18 i 52 posto, a usporedno su kroz to razdoblje kontinuirano rasla i ostala materijalna prava radnika ugovorena Kolektivnim ugovorom za graditeljstvo.

Foto: HUP
Foto: HUP

Vezani članci

Najčitanije