Svaki šesti građanin Europe živi s mentalnim poremećajem, u Hrvatskoj sve počinje s 14 godina

U Hrvatskoj čak 75 posto svih mentalnih poremećaja počinje prije 18., a 50 posto prije 14. godine zbog čega su u domove zdravlja vraćeni psiholozi koji pružaju skrb bez uputnice, rečeno je u srijedu na panelu o mentalnom zdravlju, a prenosi HINA.


– Pokretanjem posebne reformske mjere – Programa osnaživanja mentalnog zdravlja – odnosno vraćanja psihologa u domove zdravlja nakon 30 godina i pružanja potrebne zdravstvene skrbi bez uputnice, aktivno djelujemo u zaokretu tog nepovoljnog trenda, rekao je uoči panela u organizaciji Ministarstva zdravstva ministar Vili Beroš.

Podaci psiholoških timova domova zdravlja diljem Hrvatske pokazuju kako se sve vipe mladih potiče na prvi korak prema potrebnoj pomoći čime se postigao prvotni cilj, ohrabriti građane i pružiti im oslonac i zdravstvenu skrb u skladu s EU praksom.
Svaki šesti građanin EU živi s mentalnim poremećajem dok u Hrvatskoj čak 50 posto svih mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine, a 75 posto prije 18 godine života.
Procjenjuje se da će samo depresija u ukupnoj populaciji do 2030. biti drugi vodeći uzrok globalnog opterećenja bolestima dok se u Hrvatskoj predviđa ‘skok’ mentalnih poremećaja za 20 posto među mladima, potom ženama, ali i ostalim ranjivim skupinama.

Vezani članci

Najčitanije