Umirovljenici o najavljenoj reformi i ugradnji liftova u zgrade

Predstavnici Hrvatske stranke umirovljenika naše županije danas su, u utorak, u Koprivnici održali konferenciju za novinare na kojoj su ponovili stavove prema kojima je najavljena reforma mirovinskog sustava neprihvatljiva.


Željko Šemper, predsjednik koprivničkog dijela HSU-a i član Nacionalnog vijeća za umirovljenike i osobe starije životne dobi, kazao je da je predložena reforma izrazito restriktivna prema osobama starije životne dobi te ne rješava važne probleme s kojima se danas suočavaju umirovljenici.

– Još 2014. godine kad je HSU bio dio vladajuće koalicije i kad je vladala gospodarska kriza, izmjenama zakona proširena su prava umirovljenika. Danas, u vrijeme rasta BDP-a, ta se prava sužavaju što je apsurdna i nedopustiva politika vladajućih – istaknuo je Šemper.

Preporuka je Europske komisije da se obeshrabri odlazak u prijevremenu mirovinu, ubrza tranzicija povećanja dobne granice za umirovljenje. Te su dvije preporuke, kaže Šemper, prihvaćene ovim izmjenama zakona koje su prošle prvo čitanje u Saboru.

– Nažalost, preporuka Europske komisije prema kojoj je nužno regulirati pitanje povlaštenih mirovina, Vlada se ovom reformom ne dotiče, nego obećava da će se tim pitanjem pozabaviti narednih godina – rekao je Šemper


U njegovom izlaganju zapažen je podatak prema kojem se iz državnog proračuna za mirovine zaslužene radom, izdvaja približno isti iznos koliko i za povlaštene mirovine.

Prvi čovjek koprivničkog HSU-a žali što se najavljena reforma ne dotiče pitanja obiteljskih mirovina.

– U Njemačkoj, za primjer, žena nakon smrti supružnika zadržava svoju i 60 posto njegove mirovine i to je jedino pravično – ustvrdio je Šemper i pozvao Vladu da razmotri takav model obiteljske mirovine.

U nastavku konferencije za novinare, progovorio je županijski predsjednik stranke Željko Pintar upoznavši novinare s njihovom novom inicijativom.

– Namjera nam je dokazati ministrici regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijeli Žalac, suprotno njenom stavu, da postoji interes za povlačenje novca iz europskih fondova koji bi se utrošio na ugradnju dizala u stambene zgrade. Trenutno naši aktivisti obilaze takve objekte u sva tri naša grada i razgovaraju s predstavnicima stanara o tome koliko su zainteresirani da se uključe u takav projekt – rekao je Pintar i naglasi kako je ostalo još malo vremena da se Hrvatska domogne novca za subvencioniranje takvih projekata, odnosno to je moguće učiniti do 2020. godine.


– Ukoliko to ne odradimo do 2020. godine, ostat ćemo bez novca koji je već osiguran za tu namjenu, ali ga se ne troši jer ministrica Žalac smatra da za tako-što ne postoji interesa – rekao je Pintar i naglasi da je mnogo starijih sugrađana koji su zarobljeni na višim katovima zgrada jer nemaju snage penjati se i spuštati niz stepenice.

Vezani članci

Najčitanije