Uz dokazani talent za plačljivo obrazlaganje razloga neizgradnje brze ceste, župan Koren se nameće i kao stručnjak za egipatske piramide

Građanke i građani Koprivnice, za vas imamo još jednu jako lošu vijest. Iz najpouzdanijih smo izvora, a riječ je o promišljanju iskusnog i uglednog inženjera građevinarstva, saznali da će radovi na obnovi i rekonstrukciji Zrinskog trga i okolnih ulica trajati najmanje do 2040-ih godina. Dakle, gradski će trg i iduća dva desetljeća biti barem djelomično zatvoren i ograđen, skakutat ćemo po šljunku i blatu, ulaziti u gradske objekte i trgovine preko dvorišta, a na cijelom će tom prostoru vladati prometni kaos, uz vrlo ograničenu mogućnost parkiranja.
Stručna je osoba o kojoj govorimo župan Darko Koren. On je na Županijskoj skupštini u maniri Nostradamusa, babe Vange i Vidovitog Milana ustvrdio da bi stari Egipćani prije sagradili neku svoju piramidu nego što će gradska vlast okončati radove na središnjem koprivničkom trgu. Pretpostavljamo da je naš župan, kao obrazovana i dobro informirana osoba, upoznat s činjenicama vezanim uz gradnju egipatskih piramida, jedne od najvećih znamenitosti i tehnoloških dostignuća civilizacije staroga vijeka. Gradnja Keopsove piramide, primjera radi, trajala je dvadeset godina, a iz izvora se može zaključiti da je na njoj bilo angažirano oko 100.000 graditelja. One manje piramide su zacijelo građene koju godinu kraće.
Sudeći, međutim, o broju angažirane egipatske građevinske operative, koprivnički bi se radovi, gdje se građevinci ponekad mogu prebrojavati na prste dvije ruke, mogu odužiti i do kraja ovog stoljeća. Tko preživi, pričat će. Možda će davati inicijativu i za gradnju spomenika Vidovitom Darku.


Riječ je, pogađate, o bizarnom Korenovom pokušaju da svojim političkim protivnicima parira duhovitim usporedbama vezanim uz tragikomične zaplete oko brze ceste. Što se tiče spomenutih dvadesetak godina, župan je tu zapravo i u pravu. Ne, doduše, oko Zrinskog trga, gdje će formalno kašnjenje, koliko god mi bili nezadovoljni tempom radova, biti oko tri mjeseca, već trakavicom oko brze ceste. Otprilike toliko traju obmane i politička prenemaganja oko tog projekta. Većinu je tog vremena potratila i u svrhu političkog reketarenja koristila HDZ-ova vlast, koja Korena posljednjih 15 godina i održava na sadašnjem položaju. Župan se, dakako, oko svega toga pravi nevješt i glumi silnu zabrinutost, a mi koji od samoga početka gledamo tu političku predstavu osjećamo nelagodu i mučninu.

Lokalni čelnici dočekuju premijera u Koprivnici / FOTO: Ivan Brkić

Bit je tog piarovskog hepeninga, što smo već komentirali, u činjenici da Koren od lokalne javnosti traži neki vid samilosti jer uporno zove premijera, resornog ministra, direktora Hrvatskih cesta, Kamgrad kao odabranog izvođača radova i koga sve ne. Moli i preklinje, kaže, da radovi prema Kloštru Vojakovačkom napokon počnu. Dobiva razna obećanja, a kad se ona po tko zna koji put ne ispunjavaju stižu najčudesniji razlozi. Stotine opravdanja. U posljednjem je slučaju riječ o nekom sporu između Hrvatskih cesta i izvođača radova. Dani i tjedni prolaze, a ništa se od toga ne rješava. Ali, iz tih tvrtki stižu odgovori da samo što nije. Onda nam župan to veselo prenosi. I mi podravski naivci nekoliko smo dana presretni. Zatim slijedi sve iznova.
Kad će se navedeni problem riješiti, kakav god on bio, pojavit će se neki novi. I onda opet novi. Podravske političke ovce treba stalno hraniti nekih ispraznim obećanjima. Oni popuše svaki štos. Važno je da župan u objavi nekog novog zapleta ima tužni, zabrinuti i depresivni izraz lica. Možda u svemu tome za iskrenost treba pohvaliti lokalnog HDZ-ovog dužnosnika Damira Felaka, koji je barem otrijeznio tezom da naša cesta snova neće biti sagrađena tako dugo dok Koprivničko-križevačka županija u potpunosti ne poklekne pred vladajućim strankom. Zna se da HDZ daje samo svojima. Jest da takvo političko reketarenje ima sva obilježja kaznenog djela, ali živimo u zemlji koja se zove Hrvatska i kojoj se na izborima obilno nagrađuje upravo kriminal i korupcija.

Čini se da nekome treba i tisuću puta ponoviti, ali ono što Koren govori o svojim pokušajima da pokrene radove i u krajnjem slučaju dovede brzu cestu do Koprivnice ne može dovesti do rezultata. On je toga više nego svjestan, ali se pravi nevješt. Već smo napominjali da bi jedini efikasni način bio, što Koren također jako dobro zna, da Plenkoviću u slučaju daljnjeg izmotavanja najavi raspad vladajuće županijske koalicije. U nekoliko je navrata bio u poziciji da to učini, ali mu to ipak nije palo na pamet, makar bi to bio jedini način da obrani svoj politički i moralni integritet.
No, u takvom bi scenariju ugrozio i vlastiti položaj, što mu je zasigurno važnije od koprivničke brze ceste. Vjerojatno ne bi imao šanse ni u kandidaturi za peti mandat župana, iz koje bi otišao izravno u zasluženu mirovinu. Zar neki komad asfalta može biti vrijedan takve osobne žrtve?! To je isto kao da HDZ-ovog saborskog zastupnika Darka Sobotu uvjeravate da bi umjesto bavljenja sa svoje četiri lovačke puške trebao zbog brze ceste mrko pogledati svog božanstvenog premijera. Njemu će u Kalinovcu biti više nego dobar i bjelovarski krak ipsilona. A potonji, bogu hvala, odlično napreduje. Tamo se izvođač radova ne svađa s Hrvatskim cestama. Tamošnji se župan ne treba baviti čak ni egipatskim piramidama. (Željko Krušelj)

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com