Vozači koji posvete svako jutro nekoliko minuta svom automobilu mogu izbjeći kaznu od 700 kuna

Obaveza vožnje sa zimskom opremom na automobilima počela je već odavno, još 15. studenog i trajat će do 15. travnja. Takvu je odluku donijelo Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture, a odnosi se na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. No valja podsjetiti i na još jednu obavezu koju imaju svi vozači.


Ista kazna, 700 kuna, prijeti ne samo onima koji nemaju zimsku opremu već i onima koji ne očiste svoj automobil od snijega. Sve to spada pod članak 193. Zakona o sigurnosti na cestama. Tako su vozači obavezni ukloniti snijeg s krova, koji može tijekom vožnje padati i ometati ne samo njih, već i ostale sudionike u prometu. Također, snijeg se mora ukloniti i s ostalih dijelova automobila, a ne smije se ni voziti sa zaleđenim staklima. Zato, iako je to u hladna jutra vjerojatno zadnja stvar koja se ikome radi, valja uzeti tu metlicu, strugalicu, lopaticu i posvetiti nekoliko minuta svom vozilu.

Ovdašnjim vozačima posjedovanje zimske opreme i čišćenje automobila i nije toliki problem, kako proizlazi iz podataka Policijske uprave koprivničko-križevačke. Tijekom cijele prošle godine kažnjeno je samo šest vozača sukladno odredbama članka 193., stavka 6. Zakona o sigurnosti na cestama. Ove je godine broj sankcioniranih bio nešto viših, ali još uvijek vrlo prihvatljivih 14. Kako napominje Dijana Žagar, policijska službenica za odnose s javnošću, u to spadaju vozači kažnjeni za sve odredbe zakona iz spomenutog članka jer se ne vodi zasebna evidencija manjka zimske opreme i neočišćenih vozila.

Podsjetimo, u zimsku opremu osobnih automobila spadaju zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetara i lanci za snijeg spremni za postavljanje na pogonske kotače. Zimska oprema autobusa i teretnih vozila su zimske gume na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg na njima, a ako se zbog tehničkih razloga lanci ne mogu postaviti na pogonske kotače, oni obavezno moraju imati zimske gume.

Vezani članci

Najčitanije