Župani od premijera traže formiranje Savjeta za sjevernu i središnju Hrvatsku

Četiri župana sjeverozapadne Hrvatske sastali su se jučer u Krapini. Koprivničko-križevački Darko Koren, krapinsko-zagorski Željko Kolar, varaždinski Radimir Čačić te bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs dogovorili su da će od premijera Andreja Plenkovića tražiti sastanak na kojem bi dogovorili formiranje Savjeta za sjevernu i središnju Hrvatsku po uzoru na Savjet za Slavoniju.

Župan Koren ukazao je kako je jedan od najvećih problema sustava u Hrvatskoj decentralizacija, o kojoj se mnogo govori u vrijeme izbora, ali se šuti kada dođe prilika za provedbu.

– Županije su operativniji organizam od države, koja bi trebala na tu nižu razinu spustiti što više funkcija, poslova, odgovornosti i sredstava. Ova inicijativa ima široku potporu, ne samo na lokalnoj razini, nego i od Vlade Republike Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića, što je od velike važnosti. To je model i alat s kojim možemo snažnije djelovati i ostvariti sve one ciljeve na korist prostora za koje smo zaduženi, kazao je župan Koren, dodavši kako su kroz ovu inicijativu odlučili biti efikasniji, a koncept je već etabliran kroz projekt udruživanja slavonskih županija.

Domaćin sastanka, župan Kolar naglasio je kako očekuju poziv premijera Plenkovića na drugi sastanak u Vladu na temu osnivanja Savjeta te pojasnio:

– Odluka Vlade o formiranju Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku je osnova na temelju koje bi kasnije mogli razgovarati o programima i konkretnim projektima koje smo mi već inicirali i koje smo već poslali u Vladu, odnosno nadležna ministarstva te o projektima koji povezuju dvije ili tri županije, a koji su od nacionalnog interesa. Bez takvog načina financiranja sami ih ne možemo provoditi.

Župan Čačić na primjeru Varaždinske županije naveo je kako u povlačenju europskog novca ne postoji kapacitet za pokrivanje vlastitog udjela u projektima:

– Europski novac postoji, ostat će najmanje dvije, tri milijarde eura neiskorišteno, a kroz projekte doprinosimo razvoju i punjenju proračuna. Vlada do danas nije donijela pravila igre i direktno sprečava uzimanje europskog novca

Govoreći o inicijativi osnivanja Savjeta za sjevernu i središnju Hrvatsku, župan Damir Bajs naglasio je kako je smisao inicijative da županije mogu direktno pregovarati s ministarstvima i resornim javnim ustanovama da dobiju EU projekte.

– U ovom trenutku na području Bjelovarsko-bilogorske županije ne postoji projekt koji provodi država ili državne institucije – istaknuo je.

Župan Kolar na kraju je zaključio kako županije sjeverozapadne Hrvatske imaju znanja i kapaciteta izraditi i dobiti EU projekte, ali postoji problem financijskih kapaciteta. Ako krenu provoditi sve projekte koje su dobile, morale bi se kreditno zadužiti, a ako model ostane kakav je, morat će odustati od daljnjih projekata.

 

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com