AK Galerija otvorila prvu ovogodišnju izložbu, predstavila se Tea Hatadi

AK Galerija otvorila je programsku godinu, a prvu ovogodišnju izložbu naslova ‘Između/Between’ predstavila je multimedijalna umjetnica i trenutna ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi. Izložba je i nastala u suradnji s križevačkom Galerijom K2 u sklopu programa ‘Galerija u gostima’ kojemu je cilj povezivanje nezavisnih galerija i umjetnika.


Izložba će biti otvorena do 8. ožujka/ IVAN GROBENSKI
Izložba će biti otvorena do 8. ožujka/ IVAN GROBENSKI

Izložba sadrži kombinaciju starijih i recentnijih radova, ali i radova u nastajanju koje tematski povezuje pitanje odnosa života, umjetnosti i rada, uvjeta umjetničke proizvodnje te današnje pozicije umjetnika. Autorica Tea Hatadi ovim radovima otvara mnoga pitanja na koja ni sama ne zna odgovore, kao na primjer zašto se umjetnost često ne smatra radom.

Kustosica Tanja Špoljar, autorica Tea Hatadi i kustos Galerije K2 i umjetnik Saša Živković/ IVAN GROBENSKI
Kustosica Tanja Špoljar, autorica Tea Hatadi i kustos Galerije K2 i umjetnik Saša Živković/ IVAN GROBENSKI

Izložba se sastoji od četiriju radova, instalacije ‘Panem et circenses’ iz 2016. godine koja je nastala u suradnji s peruanskim umjetnikom Gonzalom Fernandezom, prostorne instalacije ‘Well, well, well…’ nastale ove godine, video rada ‘Voajer/Voyeur’ koji autorica snima od 2010. godine do danas i videorada ‘Putem/Through’ iz 2018 godine.
– Ne znam, to je i moje veliko pitanje. Ta priča s pozicijom umjetnika nije nova, postojala je i prije nego sam krenula na studij. Moja je priča konkretno vezana ne samo za poziciju umjetnika i umjetnosti te zašto to za mnoge nije rad, nego i na to zašto se kultura uopće sustavno zanemaruje već godinama. Istovremeno, sve što nas okružuje je na neki način umjetnost pa mi je tim više takvo stanje zanimljivo – reka je Tea Hatadi.

Kazala je da su njeni radovi uvijek na neki način otvoreni, povezani i u nastajanju, a rastu zajedno s pitanjima koje postavlja, pokušavaju pronaći neki odgovor.
– Želja je potaknuti i ljude da sudjeluju u tom procesu. Ranije sam radila više radova gdje sam pozivala publiku da sudjeluje u kreaciji rada, a jedan od radova na ovoj izložbi je upravo na tom tragu – pojašnjava umjetnica.

Izložba se sastoji od četiriju radova/ IVAN GROBENSKI
Izložba se sastoji od četiriju radova/ IVAN GROBENSKI

Istaknula je i vrijednost alternativnih izvaninstitucionalnih izložbenih prostora kao što je AK Galerija.
– Takvi su prostori izuzetno važni, pogotovo ako se sjetimo da je takvih alternativnih prostora u prošlosti bilo manje. Tako se gradi mlada publika i oblikuju se njeni interesi. Mladi se u takvim prostorima mogu aktivirati, na taj način grade sebe i ostvaruju se, a to je uvijek važno – zaključila je Tea.


Radovi Tee Hatadi nastoje otvarati pitanja o položaju umjetnika u društvu/ IVAN GROBENSKI
Radovi Tee Hatadi nastoje otvarati pitanja o položaju umjetnika u društvu/ IVAN GROBENSKI

Izložba je otvorena do srijede 8. ožujka, a možete ju razgledati od utorka do petka između 17 i 19 sati ili po dogovoru. Realizaciju izložbe i predavanja sufinancirali su Grad Koprivnica, Ministarstvo kulture i medija i Zaklada kultura nova.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com