Aktivne su više od 60 godina, a prepoznaju ih po manifestaciji Đurđevo

Brigu o izgledu naselja Hampovica već više od šezdeset godina vodi i tamošnja udruga žena. Na poticaj mještanki Milke Kunar i Milke Vukres, osnovana je 1. ožujka 1959. godine s ciljem većeg sudjelovanja žena u društvenom životu, a Milka Kunar izabrana je i za prvu predsjednicu udruge. U početku je bilo tridesetak članica koje su već po osnivanju udruge prionule radu, a generacije žena desetljećima su svojim aktivnostima doprinosile boljitku sela i emancipaciji mještanki koje uglavnom u to vrijeme nisu bile stalno zaposlene, već su radile u kući i na polju. O radu udruge nekad i sad, razgovarali smo s predsjednicom Vesnom Lovković i njezinom zamjenicom Zlatom Ištvan. Razgovor je bio dogovoren u domu predsjednice koju smo u vrijeme našeg dolaska zatekli u pranju roleta na obiteljskoj kući.


Nedjeljne zabave

– Predblagdansko je vrijeme i sve mora biti čisto, kazala je vrijedna domaćica i pozvala nas u svoj topli dom gdje je ubrzo stigla i njezina zamjenica Zlata Ištvan, najstarija aktivna članica koja se prisjetila i početka rada udruge.

– Nakon osnivanja krenule smo u uređenje našeg sela. Čistile smo okoliš i sadile cvijeće, no za nešto više nam je bio potreban novac kojega nismo imale. U našem starom vatrogasnom domu počele smo organizirati zabave na kojima smo prodavale jelo, kolače i piće. Kuhale smo kobasice i spremale kojekakva druga jela. Posjećenost je bila velika, znalo se dogoditi da nije bilo mjesta u sali, a naplaćivala se i ulaznina. Žene gotovo da i nisu bile stalno zaposlene kao danas, nije bilo niti novca, a namirnice za hranu i kolače same smo davale. Zato su mnoge snahe kokošja jaja za kolače uzimale daleko od pogleda svekrvi. Zabave su bile svaku nedjelju i zarada je bila dobra, no često je bilo jako naporno. Najgore mi je bilo kad se održavala zabava za Ivanje u nedjelju. Ujutro sam došla kući i taman sam zaspala, a onda me majka probudila i morala sam na polje ‘kupce sijena rastepat’. U Bjelovaru i Đurđevcu kupovale smo suđe i pribor za jelo i iznajmljivale smo ga za zabave i svadbe, a uredile smo i unutrašnjost doma, kazala je Zlata Ištvan.

Usput je napomenula da su vatrogasni dom podigli sami Hampovčani, a cigla za njegovu gradnju pravila se od zemlje na ‘Vlaškom jarku’ s mekote njezinih roditelja. Na zabavama prije večere održavala se predstava na temu života u selu. Tekstove za igrokaze pisao je učitelj Martin Barberić, a žene je učio glumiti Krapec čijeg se imena naša sugovornica ne sjeća. Glumile su Zlata Ištvan, Ruža Peić, Ivanka, Marica Kunar, Ivka Lovković, Mirko Pavalek, Mirko Gluhak, i Zdravko Šabarič. Članice su imale i plesne točke, a uvježbavala ih je Milka Kunar.

– Ako Mirko Gluhakov nije dobio ulogu, on je otišao na tavan Doma, želeći nas uplašiti. Tako je skakao po daskama da su jednom popustile, a on je pao među nas. Od tada je stalno dobivao uloge jer je bio lud za nama djevojkama – kazala je sugovornica Zlata i dodala da u vatrogasnom domu zimi nije bilo grijanja pa su glumu vježbale po kućama.
– Moja mama je kuhala vino i držala ga u špajzi. Kad se vježbalo u našoj kući, djevojka koja je trebala otići s pozornice, uvijek je otišla u špajzu jer je tamo bilo dobrog kuhanog vina – prisjeća se Zlata.


Inače, svestrana Zlata Ištvan vodila je radionicu izrade cvijeća od krep papira, šiva torbe od recikliranih materijala i izrađuje slike od suhog cvijeća. Torbe, slike i cvijeće ne prodaje, već poklanja prijateljima i poznanicima. Na njezin poticaj, udruga je zamolila slikara Zdravka Šabarića da za Hampovicu oslika veliku pisanicu koja je za Uskrs našla svoje mjesto pred crkvom. Zlata je aktivna u nekoliko udruga, a iako je u sedamdesetima, još uvijek svojim automobilom vozi članice udruge na manifestacije u našoj i susjednim županijama.

Bolja vremena

– Nekad je bilo bolje i više smo se više družile. Iako su žene puno radile, našle su vremena i za zabavu. Imale smo zabave kaj se nije moglo u salu ući. Najsvečanije je bilo za 8. mart, za Božić, za Jendraševo jer je sveti Andrija zaštitnik našeg sela i za Uskrs. Ljeti su zabave bile vani, ispred doma. Zabave su se organizirale i za ‘fašinjsku nedjelju’, za vatrogasce.

Hranu i kolače pripremale su Milkica Bogatova, Anđelka Zubićeva, Dora Topljak, Štefekova Kata i još neke članice, a mi mlade, Ruža Peić, Biserka Vukres i ja smo više dvorile. Ručne radove naših članica izlagale smo u našem vatrogasnom domu. Imamo i himnu Hampovice. Autor himne je učitelj Željko Toplak i Ivo Vukres Lovašenov, a članice je izvode u svečanim prigodama. Udruga ima i svoju zastavu, a ideju za nju dale su Marijanka Pevalek i Mirjana Čavić Tkalec. Mirjana je naša najstarija i počasna članica, ali je bolesna pa ne možemo do nje – kazala je Zlata, napomenuvši da članice udruge često idu i na izlete.

Foto: Mirko Lukavski

Išle su i na more, a njihov mještanin Zvonko Šabarić ugostio ih je u svom objektu u Ičićima. U povratku su obišle i Park Postojnska jama. Članice su bile u svojim narodnim nošnjama i svojom su pojavom izazvale veliku pažnju turista koji su ih snimali. U novije vrijeme, udruga je imala radionicu izrade pisanica od suhog cvijeća koju je u vatrogasnom domu vodila Nada Smiljanec iz Uruge žena Letičani. Nakon prve predsjednice Milke Kunar, udrugu su vodile Milka Vukres, Mirjana Čavić Tkalec, Ljuba Stančec, Marijanka Pevalek, i Ivana Rožman. Hampovčanke danas vodi predsjednica Vesna Lovković koja se pred desetak godina učlanila na nagovor susjede Marice Novaković.

– Godine 2019. Udruga žena Hampovica obilježila je 60 godina postojanja i rada. Danas je u našoj udruzi aktivno deset članica. Tajnica udruge je Ksenija Krapec a blagajnica Anita Podnar. Naše počasne članice su Ivka Gabaj, Ivančica Ivorek i Mirjana Tkalec Čavić. Udruga surađuje s vatrogascima, svim srodnim udrugama i Općinom Virje na čelu s načelnikom Perokom. Sudjelujemo na Prkačijadi gdje su Maja Rožman, Zlata Ištvan i Mira Vinković svojim kolačima osvojile prva i druga mjesta. Aktivne smo na ‘Martinjskim danima’ u Virju, ‘Picokijadi’ u Đurđevcu i ‘Podravskim motivima’ u Koprivnici, a u sklopu humanitarne suradnje svih udruga žena iz Općine Virje, pečemo lepinje za Advent.


Sudjelujemo u susretima žena u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Nedavno smo obnovile našu prostoriju u vatrogasnom domu. Humanitarnim akcijama pomagale smo poplavljenima u Gunji te nastradalima od potresa na Baniji. Naše najmlađe članice su Veronika i Antonija Lovković, a nedavno se u rad udruge uključila i Marijana Šabarić. Uz navedene aktivnosti, udruga je prepoznatljiva po manifestaciji ‘Đurđevo’ u Hampovici prilikom koje opet oživi stari vatrogasni dom u kojemu nakon prigodnog kulturnog programa, nastavljamo druženje s predstavnicama srodnih udruga – kazala je predsjednica Lovković.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com