Dr. Mato Devčić: Točno je, kupio sam Audi Q5 4.0 TDI i otkrit ću vam koliko sam ga platio…

Nakon što su tri najmoćnija političara iz Koprivničko-križevačke županije odlučila obnoviti svoj privatni vozni park, učinio je to i još jedan istaknuti lokalni dužnosnik.


Riječ je o ravnatelju Opće bolnice u Koprivnici dr. Mati Devčiću koji je posljednjih tjedana viđen kako na posao iz Križevaca u koprivničku bolnicu dolazi u moćnom Audiju Q5 4.0 TDI Quattro. S obzirom na to da je riječ o friškoj kupnji, novog automobila nema u imovinskoj kartici koju je Devčić kao dužnosnik Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa predao u siječnju ove godine.

– Da, kupio sam nedavno Audi Q5 od tvrtke u Austriji, kod Graza, i platio sam ga 46.000 eura (oko 347.000 kuna, op. a.). Novac za kupnju osigurao sam prodajom Audija A4 kojeg sam imao u vlasništvu i dijelom posudbom od roditelja – potvrdio nam je Devčić ovaj tjedan.

Luksuzni motor

Šef bolnice u imovinskoj je kartici u siječnju od voznog parka koji posjeduje naveo Audi A4 iz 2018. godine vrijedan 18.600 eura (kupio ga prodajom imovine) te VW T Roc iz 2021. godine vrijedan 17.250 eura (također kupljen sredstvima od prodaje imovine). Osim toga, ravnatelj ponekad, za lijepa vremena (obično ljeti), na posao u bolnicu u Koprivnicu dolazi i na novom motociklu.

Riječ je o motociklu marke BMW R1250 GS iz 2021. godine koji je kupljen za 18.600 eura. Ravnatelj Devčić naveo je kako je vlasnik samo 30 posto tog motocikla, a novac za kupnju tog udjela namaknuo je, kaže, kreditom.


Za Audi četvorku, koju je ove godine prodao, već duže se pak u bolničkim kuloarima priča kako je ravnatelj taj automobil navodno kupio od jednog velikog dobavljača lijekova za bolnicu koji ga je imao u leasingu. No, Devčić nam to ovaj tjedan odlučno demantira: ‘To nije točno. Taj Audi A4 kupio sam od tvrtke AC Jesenović, a ne dobavljača, i ne znam tko ga je ranije posjedovao’.

Ravnatelj kaže kako će sve ažurirane podatke o svojoj imovini dostaviti Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa u zakonskom roku. Obveza je da se za svaku godinu dostavi nova imovinska kartica s promjenama (ako ih ima), što znači da će iduća biti objavljena tek početkom 2024. godine.

– No, znam da me budno pratite i nemam što skrivati – kaže nam šef koprivničke Opće bolnice.

Ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić, inače, ima plaću od 2455 eura (18.500 kuna) plus 950 eura (7160 kuna) mjesečno kao liječnik u dežurstvu. Ukupno, dakle, Devčić zarađuje oko 3400 eura (25.700 kuna). Supruga koja je zaposlena u banci zarađuje pak 1858 eura (14.000 kuna) na mjesec.

Devčići, prema imovinskoj kartici predanoj u siječnju, imaju i tri kredita koja otplaćuju. Jedan je od 39.500 eura s mjesečnom ratom od 4000 kuna, drugi od 131.500 eura (rata 6370 kuna), a treći 19.900 eura (rata 1590 kuna). Od štednje supružnici imaju 10.500 eura. Osim što obavlja funkciju bolničkog ravnatelja, Mato Devčić je i važna politička persona u našem kraju jer je predsjednik križevačkog HDZ-a (bio je stranački kandidat za gradonačelnika) i član Županijskog odbora stranke.


Ponovili se i drugi

Kako smo ranije izvještavali, svoj vozni park osvježili su nedavno i saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić (SDP), župan Darko Koren (Mreža) i saborski zastupnik te šef županijskog HDZ-a Darko Sobota.

Prvi čovjek županijskog HDZ-a Darko Sobota postao je prošle godine ponosni vlasnik automobila Hyundai Tucson vrijednog 38.625 eura. Dio je platio odmah, a ostatak će podmiriti u iduće dvije godine. Sobota je imao Opel Astru iz 2007. vrijednu oko 30.000 kuna koju je prošle godine vjerojatno prodao.

Župan Darko Koren pak kupio je novi model automobila Opel Grandland. Platio ga je 27.200 eura, odnosno oko 205.000 kuna. Riječ je o suvremeno dizajniranom kompaktnom SUV-u, modelu koji je u Hrvatskoj predstavljen u ljeto 2021. godine.

Koren je, tako, ostao vjeran toj marki vozila jer je sve do lani imao Opel Moccu iz 2015. godine koju je u međuvremenu prodao ili dao u polog za novi auto. Njegova Mocca lani je vrijedila oko 85.000 kuna. Župan navodi kako je novi automobil kupio novcem od plaće te prodajom imovine (vjerojatno Mocce).

Gradonačelnik Mišel Jakšić pak postao je vlasnik automobila Opel Insignia iz 2018. godine vrijednog 19.000 eura. Jakšić je kupio rabljeni automobil, a platio ga je kreditom. U imovinskoj kartici i dalje je naveden njegov dosadašnji automobil, Alfa Romeo Giulietta iz 2010. godine koji je kupljen za 9000 eura.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com