Kupnjom novog mamografa OB Koprivnica ukida listu čekanja za važan pregled

Do danas se na pretragu mamografije čekalo do tjedan dana, a od danas, nakon što kupljen novi dijagnostički uređaj, lista čekanja se u potpunosti ukida, tim se riječima ravnatelj Opće bolnice Koprivnica Mato Devčić obratio svim prisutnima na predstavljanju novog mamografa.


FOTO / OZREN ŠPIRANE

– Stari uređaj koji smo zamijenili, punih 11 godina ispunjavao je zadaću snimanja, te tako upotpunjavao zdravstvenu uslugu u OB Koprivnica. Godišnje se u našoj ustanovi obavi 3000 mamografskih snimanja, od kojih se dio odnosi na provođenje Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke, a dio na pacijentice indicirane za snimanja po specijalistima u ustanovi -istaknuo je Devčić
Kako je rečeno novonabavljeni uređaj za mamografiju s tomosintezom vrijedan je 185.811 eura i u cijelosti je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva.
Župan Darko Koren rekao je kako je stari uređaj zamijenjen novim točno u 5 do 12.
– Uloga Županije jest da ulažemo u obnovu zdravstvenih objekata, nabavku opreme, ali i u stručni kadar. Da bismo u našoj županiji zadržali, odnosno privukli liječnike, sufinanciramo im kamate na stambene kredite – kazao je Koren i dodao da je nedostatak stručnog liječničkog kadra najveći problem s koji se susreću u poslovanju zdravstvenih ustanova.
Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić istaknuo je važnost nabavke koprivničkog mamografa stavljajući ga u kontekst Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.
– Putem tog programa u Hrvatskoj godišnje obavimo 150.000 pregleda, a što rezultira s otprilike 7000 otkrivenih karcinoma. S obzirom na to da je rano dijagnosticiranje ove maligne bolesti od vitalnog značaja za njeno uspješno liječenje, onda možemo govoriti o brojnim spašenim životima. Tako je u posljednje vrijeme smrtnost od ove zloćudne bolesti pala za čak 20 posto – zaključio je Bašić.

FOTO / MATO DEVČIĆ

Vezani članci

Najčitanije