FOTO // Jučer je završeno županijsko natjecanje orača, evo tko su najbolji

U organizaciji Udruge orača Koprivničko-križevačke županije te uz potporu same županije, Grada Križevaca i Hrvatske udruga za organizaciju natjecanja orača, jučer je u naselju Čabraji na parceli Brezine obitelji Crnčić održano 18. Natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije.


Uvodno se prisutnima obratio Darko Novotni, predsjednik Udruge orača koji se prisjetio početaka rada i prvih natjecanja.

– Hvala Koprivničko-križevačkoj županiji koja prati natjecanje svake godine i pomaže u našem radu. Bez profesionalnih natjecateljskih plugova koje je kupila županija, naši orači sigurno ne bi imali tako velike uspjehe na državnim natjecanjima – naglasio je Novotni.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn napomenuo je kako Križevci i Koprivničko-križevačka županija imaju veliku tradiciju u poljoprivrednoj proizvodnji, a Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede poželio je natjecateljima dobar plasman te poručio kako ovakva natjecanja uvelike doprinose razvoju poljoprivredne proizvodnje.

FOTO: Koprivničko-križevačka županija

Župan Darko Koren je uz čestitke i zahvalu organizatorima svim natjecateljima poželio što bolji rezultat,  istaknuvši kako županija od samih početaka pomaže u radu Udruge te veliku pozornost polaže na promociju poljoprivredne proizvodnje na području županije.


– Svake godine veselim se ovom natjecanju koje nas okuplja i s kojeg na državnu razinu šaljemo naše najbolje predstavnike. Županija od samih početaka daje veliku podršku Udruzi kroz financiranje rada i osiguranjem nagrada, a najveća je pomoć zasigurno bila kupovina natjecateljskih plugova bez kojih rezultati na državnoj razini sigurno ne bi bili na toj razini. Ovakva natjecanja pokazuju da imamo sjajne orače, ali i da je poljoprivredna proizvodnja jedna od temeljnih djelatnosti koja se, posebice u vremenu krize s kojom smo se suočili, pokazala kao vitalna grana hrvatskog gospodarstva koju treba poticati i razvijati – kazao je župan i svečano otvorio natjecanje.

Natjecatelji su se natjecali u kategoriji pluga ravnjaka i kategoriji premetnjaka, a po prvi puta nastupili su i u kategoriji oldtimera. Natjecanje su pratili licencirani suci pod vodstvom Siniše Hrgovića trenera hrvatske reprezentacije orača, koji su kod svakog natjecatelja vršili ocjenjivanje na temelju parametara: otvaranje brazde, naor, opći utisak izgleda brazde, opći utisak sjetveni sloj, ulaz i izlaz iz brazde, završetak oranja, razor, pravac otvaranja, pravac oranja, pravac razora opći izgled.

FOTO: Koprivničko-križevačka županija

U kategoriji pluga ravnjaka prvo mjesto je osvojio Saša Višak, drugo je mjesto pripalo Mladenu Crnčiću, a treće Mariu Stanešiću. Natjecao se i Krsitijan Sučić koji je zauzeo četvrto mjesto. U kategoriji pluga premetnjaka najbolji je bio Zoran Radiček, a drugo mjesto je zauzeo Josip Lukačić. U kategoriji oldtimera najbolji je bio Valent Sokolić, drugoplasirani je bio Ivica Miglez, a treće mjesto je pripalo Blažu Tomijeku i Tomislavu Bukovčanu.

Pokrovitelj natjecanja je Županija koja je osigurala nagradni fond u iznosu od 10.000 kuna, odnosno po kategoriji 5000 kuna za prvo mjesto, 2500 kuna za drugo mjesto 1500 kuna te za treće mjesto 1000  kuna. Najuspješnijim natjecateljima su osim novčanih i sponzorskih nagrada pripala i županijska priznanja.

Vezani članci

Najčitanije