Izložbe koje smo odgledali i one koje ćemo posjetiti do kraja ove godine u našim galerijama

Idući petak u Galeriji Koprivnica otvara se dvogodišnji projekt Drava Art Biennale 2019., a do kraja godine posjetiteljima se nudi još nekoliko zanimljivih programa. Što je točno na repertoaru ove jeseni, ali i do kraja godine, odlučili smo provjeriti u svim našim galerijama.

– Nakon DAB-a slijedi izložba posvećena 100 godina Dvorane Domoljub uz Dan Grada Koprivnice početkom studenoga i izložba Dijane Nazor o slikama u infracrvenom području sredinom prosinca. Riječ je o vrlo različitim izložbama – od suvremene tematike i problematike vode u odnosu na industriju, tematskoj izložbi uz Dvorani Domoljub, društva i ljude koji su je obilježili i na kraju mogućnosti iščitavanja umjetnosti korištenjem suvremene tehnologije – objasnio je Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice.

Dosad je, kaže, realizirano ukupno šest izložbi u galerijskom prostoru.

– Početkom godine imali smo priliku svjedočiti izložbi „Ljepota lažnog sjaja“ u suradnji s Muzejom policije o krivotvorinama umjetnina i crnom tržištu. Uz Noć muzeja predstavljen je rad na izradi konzervatorske studije o središnjim koprivničkim trgovima: Zrinskom i Jelačićevom. Povodom Dana žena predstavljena je jedna mlada umjetnica Lana Ključarić iz Osijeka, a početkom travnja uslijedila je uzvratna izložba iz Narodnog muzeja Zadar o velikom fotografskom imenu Anti Brkanu. Za Međunarodni dan muzeja sredinom svibnja pripremljena je velika izložba domaćeg autora Romana Baričevića povodom 5,5 godina njegove smrti, a uz 4. Dane Muzeja grada Koprivnice potkraj srpnja prva izložba na kojoj su sudjelovali baš svi djelatnici koprivničkog muzeja: ArborMundi (Drvo u zbirkama Muzeja grada Koprivnice) – istaknuo je Čimin.

Podsjetio je da je Galerija Koprivnica osnovana 1977. godine radi izlaganja likovnih izložbi jer je do tada postojao samo muzejski izložbeni prostor u staroj gradskoj vijećnici, danas zgradi Muzeja grada Koprivnice.

Galerija Koprivnica nastala u vrijeme jačanja suvremene umjetnosti 70-ih

– To je bilo vrijeme jačanja tadašnje likovne scene, prvenstveno onodobne suvremene umjetnosti i njeno se otvorenje dogodilo kao odgovor na nastalu potrebu koprivničke kulturne i društvene scene – dodao je.

Kada se radi o planovima za iduću godinu, cilj im je kaže Čimin, biti što raznolikiji i što zanimljiviji javnosti.

– Upravo stoga, osim likovnih izložbi okrenut ćemo se i muzejskim izložbama jer se već ove godine pokazalo kako su svojom kompleksnošću vrlo zanimljive muzejskoj publici. Iako se još uvijek radi na terminskom i programskom planu, spomenut ću samo nekoliko značajnijih izložbenih projekata: Ansambl Lado – Tragovi, Avari i Slaveni, Ivana Popović, TransFER, Staklo iz fundusa, Koprivničko zdravstvo itd. Već se iz ovih naslova dade iščitati raznovrsnost, kvaliteta i atraktivnost izložbi, a tijekom kojih će koprivnički muzej surađivati s najrelevantnijim nacionalnim muzejskim ustanovama – zaključio je Čimin.

Primarna svrha križevačke Galerije je da izlaže građu koja nije u stalnom postavu Muzeja

Likovna galerija u Križevcima djeluje u sklopu Gradskog muzeja i njena primarna svrha je da se u njoj izlaže građa koja nije u stalnom postavu.

– Zamišljeno je da se u njoj rade tematske izložbe vezane uz fundus i građu iz depoa koja nije prikazana javnosti, ali to je i prostor u kojem se održavaju povremene gostujuće izložbe različitih umjetnika. Naravno, tu je i suvremena umjetnost koju će muzej prigrliti – rekla je ravnateljica Muzeja Tea Hatadi.

Križevačka galerija smještena je u zgradi takozvane Sabornice, jednoj od najstarijih križevačkih građevina u koju je uselila 1984., a njezin atrij je također prostor u kojem se priređuju izložbe i razna kulturna događanja tijekom ljetnih mjeseci.

Od početka godine Galerija je predstavila izložbu akademskog kipara Igora Brkića pod nazivom Grad to ste vi, koja je sadržavala deset bista poznatih Križevčana. Uslijedile su izložbe slikara Hrvoja Marka Peruzovića Drvo-šuma, zatim Križevačko-vugrovečki likovni štatuti kojom su se predstavili članovi Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara te redovan program koji se u Galeriji održava svake godine.

– Tu je svake godine program za Noć muzeja, kao i Međunarodni dan muzeja, izložbe svetaca i blaženika za dane Kranjčića, zatim prigodne izložbe povodom Dana grada i Spravišča – izdvojila je Hatadi.

Ove godine Galerija je bila puna i tijekom ljetnih mjeseci kad su, u sklopu Križevačkog likovnog ljeta, ovdje organizirane izložbe i radionice križevačkih umjetnika i amatera.

Do kraja godine pripremljene su izložbe fotografija Personaegratae autorice Vesne Zednik, zatim izložba Danka Friščića te gostujuća arheološka izložba Tragovi prošlosti iz Kneževe palače u Ninu.

Upravo se formira program Galerije za iduću godinu i prijavljuje na natječaj Ministarstva kulture, a realizacija će ovisiti o tome koji će od njih proći na natječaju. Uz već spomenute sadržaje koje organiziraju svake godine, Hatadi je za iduću, uz nekoliko manjih, najavila dvije velike izložbe.

– Prva je o nekadašnjoj tvornici Čelik, koju smo zamislili i kao arheološku, vezanu uz željezo koju će pripremiti Lana Okroša Rožić, ali i kroz priču o cehovima koju pripremamo Ozren Blagec i ja. Osim toga, predvidjeli smo i konferenciju na kojoj ćemo sociološki obraditi razdoblje od raspada Čelika do danas. Osim toga, pripremamo priču o povijesti bicikla u Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskim športskim muzejom – otkrila je Hatadi.

Najavila je i suradnju s Tehničkim muzejom Nikola Tesla u spomen na lani preminulog križevačkog kemičara akademika Dragu Grdenića, te suradnju s dubrovačkim Sveučilištem. Križavačka Galerija iduće će godine ugostiti Sašu Živkovića povodom 25 godina njegovog rada te kiparsku izložbu Ivone Biočić Mandić namijenjenu slijepim i slabovidnim osobama.

Galerija Stari grad djelovala je do 2014. kad su stvoreni uvjeti za osnivanje Muzeja Grada Đurđevca

Kada je riječ o galerijskoj djelatnosti u Đurđevcu, može se reći da ona kao samostalna ustrojstvena jedinica danas zapravo i ne postoji, već se današnja izlagačka djelatnost odvija isključivo u Muzeju Grada Đurđevca.

– Galerija Stari grad, ili točnije Muzejsko-galerijska jedinica u sklopu Centra za kulturu, osnovanog 1992. godine, djelovala je do 2014. kada su stvoreni uvjeti osnivanja Muzeja Grada Đurđevca uz podršku osnivača Grada Đurđevca što okreće stranicu novije povijesti u muzejsko-galerijskom smislu, kulturološkom i turističkom. Izlagačka djelatnost nije ostala na razini predstavljanja umjetnika, odnosno likovnih stvaratelja lokalne zajednice, nego je naprotiv, širom otvorila vrata suradnji s drugim institucijama – rekla je Edita Janković Hapavel, ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca.

Kada je riječ o izložbama, Janković Hapavel napominje da su 2019. započeli izložbom Marca Chagalla: Biblija i Stvaranje, upriličena je i izložba članova udruge Peski –art iz Đurđevca, održana je izložba u suradnji s Gradom Szigetvárom povodom Međunarodnog dana muzeja pod nazivom Putevima Zrinskih i Sulejmana, a kroz ljeto još uvijek tekuća, izložba  Izbor inozemnih djela iz Donacije Ivana Lackovića Croate.

– Do kraja ove godine Muzejplanira još nekoliko izložbenih projekata – izložbahumanitarnog karaktera u organizaciji koprivničkog ogranka Rotary Cluba, izložba Tomislava Dubičanca, arhitekta, fotografa i umjetnika, koji je gotovo cijeli svoj život proveo u Ottawi u Kanadi, izložba fotografija zaposlenika Hrvatskih šuma, a kraj kalendarske godine rezerviran je za tradicionalnu božićnu izložbu i izložbu iz fundusa Muzeja Grada Đurđevca – zaključilaje ravnateljica.

 

Adela Zember, Silvia Novosel, Sonja Badalić

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com