Katastofalni HDZ-ov serijal mega afera i nerješavanja nikad ozbiljnijih socijalnih problema urodio im je padom rejtinga od ‘čak’ 1,3 posto

HDZ je iza sebe imao nekoliko katastrofalnih tjedana. U INA-i je izbila na vidjelo najveća pljačka u povijesti neovisne Hrvatske. Opravdano se sumnja da je to samo nagovještaj onoga što se proteklih godina u smislu odljeva novca i slanja energenata iz hrvatskih izvora u Mađarsku zbivalo u toj velikoj energetskoj tvrtki. Pojavljuju se i svjedoci da je premijer Plenković osobno amenovao prekid rada u sisačkoj rafineriji, što je tadašnji ministar Ćorić prenio kao nalog Banskih dvora hrvatskom dijelu menadžmenta. Hrvatski članovi Uprave su nakon najnovije afere odbili dati ostavke, očekujući da budu nagrađeni visokim otpremninama za svoj nerad i neodgovornost, narugavši se time i samom Plenkoviću. Nije isključeno da su to učinili baš zato što jako dobro znaju tko je iz viših sfera zapravo odgovaran za to ekstremno drsko razbojništvo pa time šalju i poruku državnom vrhu da ne bi bilo zgodno ako bi progovorili.  

Nastavljaju se korupcionaške afere u kojima su glavni akteri, možete li po tisuću i prvi put vjerovati, članovi i članice vladajuće stranke. Po dužnosnicu koja je jako voljela tvrtku svog ujaka došla je policija. Možete li po tisuću i drugi put vjerovati, nalog za uhićenje te šarmantne gospođe, koju je iz svog susjedstva doveo ranije uhićivani ministar Horvat, nisu dali hrvatski tužitelji, kojima je već valjda neugodno zamjerati se samozvanoj ‘stožernoj hrvatskoj stranci’. Učinili su to oni europski istražitelji, koji nisu toliko empatični prema kroničnom lopovluku vladajućih. 

Pritom je naš mudri predsjednik Milanović ispalio još jednu od svojih nevjerojatnih genijalnosti, a između toga i začudne razine gluposti baš i nema prevelike razlike. Ustvrdio je kako Hrvatska za malo novca iz eurofondova dozvoljava da Bruxelles prekapa po našoj dokumentaciji. Tako nešto se ni HDZ-ovi dužnosnici ne bi usudili lupiti, jer bi to bilo kompromitirajuće za hrvatski status u Uniji. A Zoki je Zoki. Važno je da sam sebi bude silno pametan, ili još malo više od toga. Ponekad se čini da su ipak u pravu vrlo HDZ-oci kad u domoljubnom žaru, ali i s rukama u tuđim džepovima, tvrde kako ‘sam Bog čuva Hrvatsku’. Čuva, itekako čuva i više nego što bi trebao. Ako se nas pita, za to je zaslužio i beneficirani staž.

Ovih su dana i građani suočeni s enormnim problemima vezanim uz ugrožavanje standarda, pogotovo u pogledu energenata i hrane. Iako je razina inflacije navodno ista kao i u prošlome mjesecu, što bi trebao biti dobar znak, vidimo da prehrambena košarica i nadalje poskupljuje, dok su vlasnici plinskih instalacija doživjeli i naše trusne financijske prilike ogromni šok. Među njima su i brojni Koprivničanci i ostali Podravci, koji se klijenti distributera EON-a. Na već postojeće, najavljeno je i novo enormno povećanje cijena zemnog plina od početka listopada, tako da većini korisnika zasigurno neće bila dovoljna plaća ili mirovina da bi platili mjesečnu ratu. 

Takav financijski udar na kućanstva još nikada nije zabilježen. Kako se istovremeno oni distributeri koji su pod državnom kontrolom ne oglašavaju, jer su zatrpani zamolbama za prijem u svoje okrilje, situacija je krajnje dramatična. Ukoliko netko nije pogledao u kalendar, listopad je za tjedan dana. A Vlada, ako zanemarimo neke uopćene floskule, za tu egzistencijalnu ugrozu još nema operativno rješenje. Glavninu vremena provodi distribuirajući prema nižim razinama odgovornost za navedene korupcionaške afere.

Svaki bi analitičar na takvo gomilanje loših vijesti za vladajuću stranku zaključio da im slijedi osjetni, možda i alarmantni, pad rejtinga. Neupitno je, međutim, da hrvatski mozgovi i nadalje ne funkcioniraju na taj način. Njima je dovoljno da im vladajući dozvole da budu uopće živi, ako već nisu zdravi, a ukoliko imaju i pokoju nezasluženu privilegijicu vezanu uz državnu blagajnu nema te sile i nuđenja svijetlije perspektive koja ih može odvojiti od fatalnog i nezaobilaznog HDZ-a. Vrabac u ruci uvijek im je puno miliji od goluba na grani.

Ukratko, nakon afera zbog kojim u ozbiljnim zemljama ekspresno padaju vlade, u Hrvatskoj je vladajuća stranka, možete li vjerovati po tisuću i treći put, u minusu čak 1,3 posto. Sada je samo duplo bolja od ‘nikud nikam’ i ‘ajme majko’ beznadnog SDP-a, koji se pod Grbinovim liderstvom nikako ne uspijeva pomaknuti nabolje. Glavna se oporbena stranka opet bavi samo sobom pa ispada da izbacuju više dužnosnika, doduše s pravom, nego što ih HDZ stigne isključivati zbog svojih nagomilanih afera. Zato nepovjerljivo biračko tijelo, naviklo da svaka SDP-ova vlada treba barem godinu-dvije da shvati gdje sjedi i što uopće radi, ne vapi za prijevremenim izborima. 

Tome bitno pridonosi i nesnalaženja SDP-ove lijeve alternative Možemo u upravljanju hrvatskom metropolom, kao i užasavanje nemalog dijela javnosti nad ultranacionalističkim lutanjima desnog dijela oporbene fronte. Ne moramo se, stoga, zanositi mišlju da će nam u narednim mjesecima biti bolje. Ukoliko se ove zime kojim slučajem ne smrznemo, čekaju nas redovni parlamentarni izbori. 

U međuvremenu ćemo se zacijelo zabavljati daljnjim uhićenjima HDZ-ovih korupcionaša, kojih će uvijek biti više nego slobodnih mjesta u Remetincu. Premijer će, trebamo li to tisući i četvrti puta ponoviti, svaki puta strogo naglasiti da je to individualni eksces koji s njegovom strankom nema baš nikakve veze. Tko mu ne bi vjerovao?!

Foto: GPIP

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com