[KOLUMNA] Ozbiljno ugostiteljstvo polako nestaje, a sve je više osrednjih pizzerija

Pizza, omiljeno jelo mnogih, u zadnjih nekoliko godina postalo je izrazito trendovsko jelo. Mnogi ugostitelji uložili su pozamašne svote novce u opremu, namirnice i marketing kako bi današnjim sve zahtjevnijim gostima dokazali da je baš njihova pizza izvorna i najbolja.


Tako na primjer u našoj metropoli poduzetnici ugostitelji u zadnje vrijeme troše sve više novca na marketing i uređenje (a dobrog osoblja nema ni za lijeka pa je sad postalo jako in razmahivati se uvjetima i plaćom), a dobra priča postala je jedino što je važno. Tako se sada više o pizzi ne govori kao o priprostom jelu, zasitnom i dostupnom širem krugu ljudi, već o izvornom talijanskom specijalitetu koji se peče u posebno dizajniranim skupim pećima, na koji se stavlja najbolja talijanska mozzarela koja se dobiva od svježeg bivoljeg mlijeka i poznata San Marzano rajčica. Danas je najpoznatija originalna napuljska pizza (napolitana) koja je čak postala i dio europske baštine, a u svijetu je i dalje najpopularnija pizza margherita koja je nadjevena rajčicom, mozzarelom i svježim bosiljkom.

Poznata zagrebačka pizzeria O’Hara koja je postala poznata po izvornoj napuljskoj pizzi

Kako bih istražio kakvo je stanje u Koprivnici, posjetio sam pet naših najpoznatijih pizzerija Kalimero, Popaj, Fortuna, Fokus i Capronca Pub koji je nedavno u svoju ponudu uveo i pizzu.

Pizzerija Fat Cat više ne radi zbog financijskih problema

Popularna pizzerija Fat Cat nedavno se zatvorila iz meni nepoznatog razloga jer su definitivno za koprivničke uvjete imali najbolju priču i solidan marketing, ako uzmemo u obzir da većina marketing nema. U početku su imali jako dobru pizzu (posebice fino tijesto i namirnice koje su se isticale u moru loših) koja je s vremenom dosta pala u kvaliteti, ali i dalje sam volio tamo naručiti pizzu jer su, ako ništa drugo, imali velik izbor te su s vremenom uveli i solidne tjestenine što je čudo neviđenih razmjera za ovaj kraj. Zadnji put kad sam ju naručio, tijesto je bilo dosta loše i tvrdo, počeli su koristiti umak od rajčice koji više nije bio ni blizu prvotnoj kvaliteti, a sastojci su se utopili u tijestu kao i kod većine pizza u Koprivnici.

Zatvorena vrata pizzerije Klopizza u centru grada

Najveća zamjerka Fat Catu bila je dostava koju si nekad znao čekati i više od sat vremena ili se čak događalo da se dostavljači nisu javljali kad su imali preveliku gužvu. U ozbiljnim gradovima takve pizzerije ne opstaju dugo. Uz Fat Cat solidnu, ali definitivno preskupu pizzu, imala je Klopizza koja se nedavno zatvorila koliko čujem jer je pizza majstor prešao u Capronca Pub. Je li zaista razlog nemogućnost pronalaska dobrog pizza majstora (što me uopće ne čudi jer po Koprivnici stalno cirkuliraju isti konobari ili kuhari) ili neki financijski razlog, nije mi poznato.


U svom pohodu na najbolju koprivničku pizzu prvo sam naručio iz Pizzerije Fokus. Za naše uvjete i poimanje kakva pizza treba biti, Fokus definitivno ima pizzu koja najviše podsjeća na izvornu talijansku. Jako tanko i fino tijesto (čak je i dosta velika, iako to nije presudno), nije previše masna, cjeloviti komadi šunke i puno gljiva. Sir je bio osrednje kvalitete, a origana definitivno previše. Na izgledu pizze može se još puno poraditi (samo da su stavili malog svježeg bosiljka umjesto origana i nekoliko svježih cherry rajčica to bi već bila druga priča), no bez obzira na to Fokus ima dobru pizzu.

Pizza iz Fokusa

Nakon Fokusa probao sam pizzu iz Popaja. Pizzerija i restoran koji već dugo posluje u Koprivnici pretežito se bazirao na pizzama i gablecima, neka ozbiljnija jela tamo se ne mogu pronaći. Pizza je bila srednje veličine (ni prevelika, ni premala), umak od rajčice prekiseo, a sir vrlo loše kvalitete. Tijesto je bilo solidno i ukusno, iako za moj pojam previše debelo. Gljiva je bilo dosta, no puno bi se više osjetili sastojci da tijesto nije toliko debelo i da ne prevladava ta masnoća.

Pizza iz Popaja

Nakon Popaja Kalimero, koji inače slovi za najbolju pizzeriju u ovome gradu, bio je sljedeća postaja. Ne bih se s time složio, ali mogu barem reći da Kalimero sa svojim uređenjem, maštovitom ponudom hrane i marketingom najviše odstupa od ostalih restorana tako da, što se toga tiče, veliki plus od mene. Pizza koja je trenutno uz Capronca Pub najskuplja u Koprivnici ima najbolji okus uz Fokus i najbolju kvalitetu sira. Veličinom je manja nego prije. Tijesto je jako ukusno, iako bi moglo biti tanje. Solidan umak od rajčica, nije premasna i dosta je bogata sastojcima. Šunka nažalost nije nešto, ribana i bez definirane arome. Bez obzira na to, pojeo sam solidnu i finu pizzu, iako s obzirom na dobro poslovanje, cijene i marketing, Kalimero ima prostor za još kvalitetnije namirnice i bolji izgled pizze. Moja preporuka je tanje tijesto.

Pizza iz Kalimera

Pizza iz Fortune bila je sljedeća. Izrazito kiseo umak od rajčice i najmanja od svih do sada probanih. Tijesto osrednje kvalitete, dosta tvrdo i žilavo, a na nekim dijelovima čak je bilo i izgoreno. Od sastojaka najviše se osjetio sir kojeg je bilo previše tako da je cijela pizza bila jako masna. Gljive su se jedva osjetile. Nikako da pizza majstori u Koprivnici shvate da nije poanta natrpati što više sira (i to najčešće zamjenski ili loše kvalitete), a ostale namirnice staviti tek u tragovima. Opći dojam loš – vizualno najmanje atraktivna, masna i bezlična.

Pizza iz Fortune

Za kraj sam ostavio Capronca Pub koji je nedavno u svoju ponudu uveo i pizze koje se mogu naručiti od 15 sati što je, smatram, najveća mana, ali tako je to u Koprivnici. Vječna borba s osobljem, nedefiniranim konceptom, menijem i financijama. Pub isto radi pizze koje imaju tanje tijesto tako da su odmah zaslužili ocjenu više. Tijesto je fino, a umak od rajčice dobre kvalitete. Sir za razliku od Kalimera nije ništa posebno, moglo bi puno bolje, dok je šunka isto naribana pa to umanjuje cijelu izvedbu pizze. Najveća prednost Caproncine pizze je ta što ima svježe namirnice što se najviše prepoznaje po gljivama, ali joj i dalje nedostaje identitet i posebnosti kao što ima primjerice pizzerija Kavalir u Botovu koja mi je ipak najbolja u ovome kraju.


Pizza iz Capronca Puba


Pizzerija Fokus
Kvaliteta i izgled 3/4 
Cijena 36,00 kn (kutija 3,00 kn)
Kreditne kartice NE
Dostava DA

Pizzerija Popaj
Kvaliteta i izgled 3
Cijena 35,00 kn (kutija 3,00 kn)
Kreditne kartice DA
Dostava DA

Pizzerija Kalimero
Kvaliteta i izgled 3/4
Cijena 40,00 kn (kutija 2,00 kn)
Kreditne kartice DA
Dostava NE

Pizzerija Fortuna
Kvaliteta i izgled 2
Cijena 37,00 kn
Kreditne kartice NE
Dostava DA

Capronca Pub
Kvaliteta i izgled 3
Cijena 40,00 kn (kutija 3,00 kn)
Kreditne kartice DA
Dostava DA

 

  • ocjene od 1 do 5

Vezani članci

Najčitanije