[KOLUMNA] Ženom se ne rađa, ženom se postaje

ŽENA. Pišem velikim slovima jer je u toj imenici snaga. Osjećaji koji krase ženu kao partnera, za djecu, za obitelj, za grad u kojem živi, za željom da ravnopravno sudjeluje u svim aktivnostima sigurno nisu odraz slabosti već snage. Nisu li to oduvijek dokazivale?


Mudrije od mene su isticale da svaka žena koja razumije probleme vođenja domaćinstva, bolje će razumjeti probleme vođenja države. Ili kao što je to govorila Helen Keller – kada dajemo od sebe najbolje što možemo, nikad ne znamo kakvo čudo se može pojaviti u našem životu ili u životu drugoga. Ona koja je bila gluhoslijepa, u vremenu kad su predrasude prema različitima bile neusporedivo naglašenije nego su to danas, je imala dvije snažne žene uz sebe. Svoju majku koja je prepoznala potrebu za obrazovanjem svoje gluhoslijepe djevojčice i svoju učiteljicu – ženu koja ju je od „divlje“ i neposlušne djevojčice nevjerojatnom snagom i upornošću dovela do visoko obrazovane osobe koja je bila nadahnuće mnogima bez „razlika“.

Nedavna priredba u našoj lokalnoj zajednici u kojoj se slavila ŽENA bila je još jedan test o prihvaćanju različitosti. Žene, samozatajne, nevješte javnom nastupu, različite dobi, različitog obrazovnog statusa, različitog odabira življenja (neke svojevoljnog, neke zbog životnih prilika ili ne prilika). Sve jednako lijepe i vrijedne divljenja. Vrijedne divljenja na osnovu svog uspjeha u radu i načinu borbe za život. Ono što je im je ipak  bilo različito i oku vidljivo bio je način kretanja. Pred sve njih bio je postavljen isti zadatak. Doći na pozornicu. Pozornice na kojoj su „svjetla pozornice“ za sve njih ista.

Ali….do svjetla pozornice vode stepenice. Pa što? Zna se da do pozornice uvijek vode stepenice! Samo su nekima tek riječ, a nekome nesavladiva prepreka. Snaga koja je potrebna za prihvatiti ovakav izazov bila je nemjerljiva. Nepristupačan prostor i pristanak da bude nošena po stepenicama dokazala je snagu ŽENE. Snagu žene koja se ne izražava ni rukama ni nogama. Već ono što oku nije vidljivo. Nešto skriveno i samo Bogu znano. Jer ženom se ne rađa, ženom se postaje.

Vezani članci

Najčitanije