Koprivničko-križevačka županija je godinama bila u hrvatskom vrhu po slučajevima bjesnoće životinja

Ovih je dana počela jesenska kampanja oralne vakcinacije lisica na području cijele zemlje, pa tako i Koprivničko-križevačke županije. Svrha je polaganjem mamaca s cjepivom protiv bjesnoće iskorijeniti tu bolest.

Kampanja je počela s aerodroma u Braču i Osijeku, nastavit će se s onoga u Rijeci, a potom čakovečkog, kada će mamci iz zraka biti izbačeni i po području naše županije čime će se osigurati brza distribucija cjepiva i pokrivenost cijelog teritorija. Provedba ovakvog načina oralne vakcinacije lisica rezultirala je padom broja slučajeva bjesnoće kod životinja te je posljednji slučaj te bolesti u Hrvatskoj zabilježen 2014. godine.

Bjesnoća je smrtonosna zoonoza, pa se ovom mjerom značajno utječe i na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja. Do 2014. godine slučajevi te bolesti evidentirani su u svim krajevima zemlje, s iznimkom jadranskih otoka.

-Najviše slučajeva bjesnoće zabilježeno je na području Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke, naše Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije te na području grada Zagreba. -Prije početka provedbe oralne vakcinacije lisica  2011. godine, na godinu je u zemlji bilo potvrđeno između 650 i 800 slučajeva bjesnoće kod životinja, da bi se nakon 2014. ta bolest gotovo iskorijenila. Također,  radi se o programu koji je uspješan primjer povlačenja novca iz Europske unije, jer Europska komisija besplatno osigurava 75 posto novca potrebnog za vakcinaciju – ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

FOTO: Ovako izgleda mamac izbačen iz aviona/MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Vakcinacija se provodi u jesen i proljeće, pomoću zrakoplova koji su dokazani kao najučinkovitije i ekonomski najisplativije sredstvo za distribuciju vakcinalnih mamaca. Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom se osigurava cijepljenje pomlatka. Privučene mirisima, lisice pronalaze mamke, zagrizu ih i probiju kapsulu. Dolaskom sluznice usta u dodir sa otopinom cjepiva počinje djelovanje cjepiva na imuni sustav životinje te u razdoblju od 21 dana životinje razviju imunitet koji ih štiti od bjesnoće najmanje 12 mjeseci.  Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva u potpunosti su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja.

-Važno je napomenuti da se mamce koji se eventualno pronađu u prirodi ne smije dirati niti micati. U slučaju da ga netko pronađe u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini, primjerice igralištu ili parku, može ga ukloniti u najbliži grm izvan dvorišta ili na rub šume, samo ukoliko može izbjeći izravan dodir kože s mamcem. Prilikom rukovanja s njima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni nisu opasni za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i izazvati određene smetnje – napominju u Ministarstvu poljoprivrede.

Ukoliko je vanjski omot mamca oštećen i tekućina cjepiva vidljiva, mamac više nije djelotvoran, te se takav obavezno,  noseći na rukama zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se pravilno uklonio. U slučaju dodirivanja omota mamca, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ukoliko je sadržaj mamca došao u dodir s kožom ili sluznicama treba se odmah javiti liječniku.

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir sa mamcem ne smatraju cijepljenima. U slučaju ugriza ili ogrebotine od psa, mačke, lisice ili neke druge  životinje postoji rizik za infekciju s virusom  bjesnoće. U takvim slučajevima nužno je odmah temeljito oprati ranu s puno  sapuna i tekuće vode te se također što prije javiti liječniku. Sva pitanja vezana uz provedbu oralne vakcinacije lisica mogu se uputiti elektronskim putem na e-mail adresu veterinarstvo@mps.hr

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com